Volg de leider!


5-6-07 npo1 BNNVARA  'Gaan '


Grote leiders


Hoe sterk we allemaal claimen een individu te willen zijn, krachtig, uniek en volkomen onafhankelijk, we volgen zo graag leiders. Altijd zijn we massaal op zoek naar dat ene poppetje dat het in onze ogen snapt zodat we er als kudde achteraan kunnen lopen. Hoe vaak dat mis ging lees je in de geschiedenisboeken en zie je op het acht uur journaal. En toch, loyale wij, hebben wij hoop en zoeken onze ogen naar de volgende man met een goed verhaal. Als er al anderen achteraan lopen worden we een soort van blind en vertalen onze hoofden alles wat er geroepen wordt in iets moois en goeds. Tot dat dus weer helemaal fout gaat en we het nooit geweten hebben.

We worden er als kindje in geconditioneerd.  Luister naar pappa die kachel is heet, ja de vlammetjes zijn mooi, maar niet aankomen….oei te laat! Op schoolgym rennen we braaf rondjes en laten we ons vallen op de tik van de stok van de gymleraar. Doe je het niet, dan heb je echt een probleem. Doe je het wel, dan ga je over en is je moeder trots op je. Luisteren wordt beloond, ongehoorzaamheid gestraft met een verblijf op de gang of ontzegging van een toetje. We leren volgen.

Natuurlijk, zonder structuur wordt het een zooitje, dat wordt het het wilde westen. Een beetje zoals in Utrecht nu, waar explosieven voor winkels worden gelegd en er geschoten wordt in vriendelijke winkelstraten. Zonder leider doet iedereen waar hij zelf zin in heeft. Ik pleit niet voor al te grote ongehoorzaamheid, volgen heeft nut. Als het dorp doet wat de man op de kansel predikt snijdt men elkaar de keel niet af en blijft de onrust gevende parenclub uit de dorpskern. Het gras blijft groen als we het niet betreden.

Maar zou het niet prachtig zijn als we niet massaal de schreeuwende idioot macht gaven? Waarom kiezen we niet de mensen die ons respect verdienen? Elk geloof stelt liefde boven geweld tot meningen het vervormen tot macht.  Is het onze angst voor de ander dan een zo groot dat we een Berlusconi als leider kiezen, die zijn handen niet van jonge meisjes af kan houden en zich wentelt in geld. Of voor een schreeuwende clown als Trump die vindt dat je vrouwen mag grijpen op een plek waarvoor ik hem een hoek zou geven? Willen we luisteren naar Kim Yung Un en allemaal zijn kapsel dragen, omdat hij dat bedacht heeft? In Nederland zijn we ook niet helder en flirten we met iemand die refereert aan ons gevoel voor angst voor de ander, slimmer dan de buren zijn we blijkbaar ook niet echt.

Als wij geen soldaat willen zijn en simpelweg niet op de vijand schieten is er toch geen oorlog? Ik weet het, het is complex, zo simpel als ik het stel is het niet. Het gaat om moeten en mogen, om veiligheid. Om bredere visies en structuren waar we in vastzitten. Tijdsbeelden, groepsdruk en onmacht. Maar hopen op wijsheid en vrede mag.

 Het is gevaarlijk een eenling te zijn. De gnoe uit de kudde die door de leeuw wordt opgegeten. Maar als jij degene bent die de andere kant op loopt dan de massa, de goede kant, als je dat durft. dan krijg je verzet, maar uiteindelijk ook eigen volgelingen. Zo werkt het. Blijf dus wakker en alert, heb het lef nee te zeggen. Priesters mogen je niet verkeerd aanraken, ouders mogen je niet slaan. En uilen, van wie ze ook zijn, laat je niet op je kop poepen.Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.