Voetbal is oorlog


27-3-2019 'Gaan' npo1, BNNVARA Morad Eloukili


Voetbal!

 

Voetbal, ik pleit voor meer, een dagelijkse dosis en in het weekend de hele dag. Dwars door prachtige concerten van Bach en Brahms heen. Kinderprogramma’s eliminerend, journaal onderbrekend. Zet het in tien minuten voor het eind van een romantisch drama. Het moet te zien zijn op grote schermen op elk plein en park. Ik wil opzwepende muziek voor elke wedstrijd. Opruiende spreekkoren en schreeuwende clubkleuren. Van overheidswege moet er gratis bier verstrekt worden en voor de liefhebber een pilletje. De M.E. moet een oogje dichtknijpen na de wedstrijd, pas ingrijpen als er doden lijken te vallen. Een bloedende met bier doordrenkte hoofdwond, een gekneusde enkel hier en daar, blauwe plekken bij de meesten. Een incidenteel uitgerukt oog door een fietsketting, colleteral dammage.

 Dit alles om onze door testosteron gedreven medemens tevreden te stellen. De Neanderthaler heeft stammenoorlog nodig, blijkbaar. De mannetjes moeten hun krachten meten met die van de tegenstander. Even moet het kunnen, om erger voor te zijn. Als ze thuiskomen met hun heftig naar feromonen geurende zweetshirts, de kwijldraden langs hun mond en met rooddoorlopen ogen, moeten wij partners hun wonden zachtzinnig verbinden. Lieve woordjes fluisterend in hun bloemkool oren. Het bloed van hun voorhoofd deppend met witte zakdoekjes. Daarna is de Neanderthaler klaar voor heftige seks, dat hoort zo, niet tegenstribbelen. Het is allemaal voor de goede zaak. Tot slot laven we ze met spijs en drank, een laatste biertje, sterke koffie, boerenkool met worst, babi panggang, een rollade en een halve kip.

 Dan daalt hij voldaan neer op de hoekbank, onder een dekentje. Na tien minuten Netflix slaapt hij de slaap der onschuldigen. Als een gecastreerde kater, een vage glimlach om de mond. Af en toe een flinke scheet, voor de rest stilte. Net als al zijn broeders in de strijd. Dan dimmen wij het licht tot schemer, draaien de muziek op zacht. En op kousenvoeten sluipen we weg, laten we ze alleen met hun overwinningsdromen.

 Dit, dames en heren is wellicht nodig om te voorkomen dat wij elkaar aanvallen. Gewoon omdat zij uit een andere buurt komen, in een andere stad wonen, niet van ons land zijn. Dit moet zodat een ieder rustig zijn eigen geloof kan belijden zonder bloedvergieten bij andersdenkenden. Dit moet zodat wij niet op enge politieke partijen gaan stemmen. Onze superioriteit gaan we anders op internet zoeken, om ons als klein trolletje achter een toetsenbord voor te doen als reus met een spijkerknuppel. Vrouwen worden geslagen, homoseksuelen geramd. Het mannetje moet iets, blijkbaar, om zijn innerlijke Mammoet jager tevreden te stellen.

 Blijkbaar moet de oermens voorzien worden van wat hij nodig heeft voor de straten oranje kleuren, de ware kleur van de liefde. Overwinning is nodig om zij aan zij te zingen op straat, en alles te aanvaarden wat anders is. Kan zo alleen de rust bestaan? Ik heb het er voor over om elke avond saaie grasvelden op televisie te zien. Trainers met gedreven ogen een verhitte nabespreking te zien houden waarbij het speeksel op het boordje van de presentator kwakt. Ik koop een dekbedovertrek met het complete team en als het moet bijpassende handdoeken. Maar in godsnaam, doe in godsnaam de rest van de tijd normaal tegen elkaar!

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.