Meer goed dan kwaadGaan! BNNVARA 18-09-2019

Steeds slimmer worden wij en we waren al zo intelligent. We communiceren bijvoorbeeld via een heel arsenaal aan keelklanken, zoals ik nu doe en jij weet precies wat ik bedoel. Jij verstaat elk woord wat ik zeg en zoekt er in je hoofd een plaatje bij. Je hoort nuances in mijn stem daaruit haal je op wat voor emoties ik heb, of het wel oprecht is wat ik je zeg. Je hoort dat ik dit oplees en niet zomaar vertel. Daarnaast vorm je een oordeel over mij, ben ik gemiddeld slim of iets dommer dan de rest van ons? Zou je vrienden met mij kunnen worden of ben ik iemand om je aan te irriteren? Je luistert en je vormt je een beeld. Je weet zelfs wat ik bedoel als ik met inkt in maar 26 verschillende tekens deze column voor je opschrijf, zo slim ben jij. Dat is toch bijzonder?

Met regelmaat sta ik versteld hoe geweldig mensen zijn. We zijn allemaal in staat te doen wat we willen. We kunnen met gemak iemand vermoorden die ons niet aanstaat, maar dat doen we maar heel zelden. En als iemand het wel probeert is de rest het er niet mee mee eens en doen we er alles aan om het te voorkomen. We leven met miljarden van ons op deze kleine blauwe planeet en we organiseren ons steeds beter. We zorgen voor onze baby’s en oude mensen, we zorgen dat onze zieken beter worden. Er is zoveel liefde op de wereld, zoveel vriendelijkheid en we kunnen zo veel.

Gisteren was ik bijvoorbeeld in het UMC in Amsterdam op de afdeling kinder intensivecare. Daar werkt iedereen heel hard om kinderen met grote problemen zo goed mogelijk te herstellen of kwaliteit van leven te geven. En daarnaast zijn ze zacht en lief voor de kleintjes, die er heel vaak pijn hebben of verdrietig zijn. Mijn kleinzoon mag er best met zijn nerfgun op de ramen schieten en als hij heel erg trek in chips heeft zorgen ze dat hij een zakje krijgt. Daarnaast zorgt geavanceerde beademingsapparatuur er voor dat hij in leven blijft als hij gaat slapen, want dat kan hij niet zelf. Dat heeft iemand bedacht en dat hebben anderen gemaakt. En hij kan door dat allemaal de blije jongen zijn die hij is. En daar word ik dan weer ongelofelijk gelukkig van.

We zijn met zijn alleen een log geheel op de wereld, dus als er iets mis gaat, wat logisch is, bewegen we moeizaam de andere kant op. Maar kijk waar we nu al zijn. De psychologie en psychiatrie bestaan nog maar 100 jaar. Dat is het poepje van een mug op de tijd dat de wereld bestaat. Toch kunnen we er al hele goede dingen mee doen. Moet je je voorstellen hoe goed we over twee of driehonderd jaar zijn. Ik weet zeker dat ze dan meewarig terugdenken over wat we nu deden. Zij kunnen door manipulatie van de hersenen iemand met een depressie gelukkig maken en schizofrenie bestaat net zo min dan als de builenpest nu.

Ik zie het al gebeuren als ik een elektronica winkel inloop. Ik verbaas me over wat er staat, dingen met functies waar ik geen idee van heb. Ik verbaas me nog harder over deeltjesversnellers en ruimtesondes. Wow...dat kunnen wij allemaal.

Ik weet dat er oorlog bestaat, ik heb bij COA gewerkt. Ik weet dat er misdaad bestaat, ik werk al heel lang met mensen die misdaden gepleegd hebben. Ik ben niet naïef. Maar ik weet ook dat er meer goedheid is dan kwaad. Er zijn meer makers dan brekers. Ondanks dat de media ons alles laat zien wat fout gaat, er is vooral liefde, heel veel liefde om ons heen.  


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.