Luister eens...


muziek 'Gaan! npo1 BNNVARA 13-08-2019

 

Van alle kunstvormen is muziek degene die het meest raken kan. Vlak de beeldende kunst en de literatuur niet uit.  Ook zij raken alle snaren als de kunstenaar het goed doet. Maar muziek komt binnen. De muziek uit je jeugd brengt je gelijk terug naar dat moment waarop je voor het eerst gekust werd. Bij kinderliedjes ruik je je oude kleuterschool bijna en zie je je juf voor je met haar opgestoken haar. Misschien doet de muziek van Bach je met een zucht van verlichting op de bank zakken en doet het een week hard werken verdwijnen uit je schouders, of misschien dans je de kamer rond op een Frans nummer. Wat gebeurt er met je als je ‘Kleine jongen’ van Andre Hazes hoort en wat bij David Bowie? Voor iedereen is het anders, maar het doet iets. Het is in staat je ziel te raken. Als je er een hebt tenminste.

De klanken van muziek raken ons, ons hoofd, maar ook ons lichaam. Patiënten die voor, tijdens en na een operatie via een koptelefoon naar muziek luisteren, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Het is officieel, het is dus getest en de uitslag was nog beter dan verwacht. Wij bestaan uit trillingen, de muziek ook, er gebeurt  iets met ons. En dat iets is positief, het verzacht onze pijn.

Op Bali ben ik ooit bij toeval terecht gekomen in een piramide waar ik een klankconcert kreeg. Ik ben geen zweef mevrouw, maar lekker dat dat was! Het duurde een uur, ik dacht dat dat te lang zou zijn, maar ik heb het volle uur genoten. Met gesloten ogen op een matje. Google er maar eens op als je nieuwsgierig bent.

Lieve boeren draaien klassiek voor de koeien, dan geven ze meer melk. Die wisten het dus al. Maar de rest van ons had wetenschappelijk onderzoek nodig om het te geloven. En dat is nu.

Wel kwam er uit het onderzoek dat Heavy Metal niet werkt. Nou duh…dat had ik je ook wel kunnen vertellen. Misschien helpt het als je een heel boos mens bent of een puber, je kunt er lekker mee meebrullen en je agressie tegen alles en iedereen er in smijten. Dan lucht het even op. Maar de zwarte shirts met doodskoppen zeggen eigenlijk al genoeg, je wordt er niet beter van.

Ik pleit voor meer muziek, we hebben het nodig tegen de pijn in ons hart en de pijn in ons lijf. Gooi het concertgebouw open voor iedereen, alsmede alle andere plekken waar de akoestiek goed is en er een podium is.  Geef er concerten voor jou en mij, gratis. Voor asielzoekers en gedetineerden, verpleegkundigen en bootwerkers. Voor iedereen die bij fast food restaurants eet, stofzuigers moet verkopen en voor mensen die voor een moeilijk examen staan. En stuur vooral violisten naar de neonatologie om heel zacht slaapliedjes te spelen en een man met een dromerige Spaanse gitaar naar de afdeling voor alzheimer patiënten in het verzorgingstehuis. Gedanst moet er worden in de straten, Cubaanse bands zorgen voor sfeer. Stil genoten zal er worden op zondagmorgens in het park naar een aria over troost. Laat ons luisteren naar muziek die zo mooi is dat zelfs de stilte erna gecomponeerd lijkt. Betaal de muzikant, zorg dat ze goed worden en vleugels krijgen. Ze zijn onze dokters naast de dokters. Het kost even een hapje van ons belastinggeld, maar uiteindelijk levert het meer op dan het kost. We worden er allemaal beter van, blijer, toleranter en gezonder, met een stuk minder pijnstillers.

Viva la musica!  Encore! We want more!

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.