Koningsleed'Gaan!', 23-06 2019 BNNVARA npo1

Zoals de koning vereerd wordt, als ware hij een halfgod in sommige landen, gebeurt dat in Nederland niet. Ik heb het vermoeden dat die van ons ook helemaal niet op een dergelijke positie zit te wachten. Het lijkt me een aardige man. Ik heb echter wel een beetje met hem te doen.

Ik heb het koningshuis altijd een raar fenomeen gevonden. Iets curieus, gedateerd en een beetje vreemd. Dat de koning vroeger de baas van een land was snap ik. En dat dat gezag veilig gesteld werd door een zoon op de troon te zetten na zijn dood begrijp ik ook. Ten tijde dat mensen elkaar met een zwaard het hoofd afhakte klopt dat. Maar nu toch niet meer? De baas is hij niet echt meer, meer een soort vertegenwoordiger, een visitekaartje. Maar dan een met een hoop geld en bombarie. Het levert leuke plaatjes op bij bruiloften en begrafenissen. De roddelbladen worden er mee gevuld, voor zover mogelijk dan het lijkt mij een vrij brave familie. Ik vraag mij af wat ze doen met een troonopvolger die niet picture perfect is. Wat als hij transseksueel blijkt te zijn, of Gilles de la Tourette heeft, of gewoon liever loodgieter is? Wat dan?

Als kind voelde ik al medelijden met de prinsjes die geen ijsje konden eten of er werd een foto van genomen. Ik voel het nog steeds als ik ze zie. Ik ken die mensen niet, al lijkt het wel zo omdat ik mijn leven lang over ze gehoord heb. Voor onze Willem Alexander geen biertje op een terrasje in de zon en geen voetbalclub. Het ergste vind ik nog dat hij niet kan reizen zoals ik. Gewoon lekker dwalen door een vreemde stad met oude sandalen aan, samen met Maxima. Nee hij krijgt altijd de plaatselijke specialiteit op een zilveren blaadje, moet met staatshoofden praten en naar volksdansen kijken. Hoe veel geld er ook tegenover staat, dat vind ik zielig!

En naar de huidige prinsessen kijk ik ook met dat gevoel. Je bent een puber, dus je moet slechte  make-up dragen, te laat thuis komen, overal van balen en rotzooien met jongens. Nou, dat kan dus niet als je een prinses bent. Dan kijken miljoenen ogen naar jou en die willen iets van je vinden ook. Ben je al onzeker over hoe je eruit ziet als puber, als prinses heb je het veel moeilijker. ‘Ja, je bent wel een prinses, maar je bent niet mooi genoeg.’ wordt er gezegd. ‘Je moeder is veel mooier, jij lijkt op je vader en dat is nooit een schoonheid geweest.’ Hoeveel psychologen zijn er aan het werk om dat prachtige meisje overeind te houden?

Het is maar goed dat ik geen koningin ga worden, als is mijn lief een echte Oranje. Het zou niet goed komen, ik ben te opstandig. Ik zou kinderen met downsyndroom mee laten rijden in de gouden koets. Altijd een andere afslag nemen dan dat de organisatie bedacht had, koekhappen stom vinden en zaklopen belachelijk. En bovendien, dat is het ergste, ik zou een mening hebben en dat kan niet. Behalve dat ik heel geschokt mag zijn na een ramp zou ik niet veel mogen vinden, dat ga ik niet redden. Ze zouden me opsluiten in een atelier met lekker veel verf, boeken en chocolade en aan het volk verkondigen dat ik geestelijk onstabiel ben. Maar Maxima gelukkig niet, zij kan het en doet het fantastisch, ik stuur haar een knuffel en een kus.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.