Jij bent van jou


Gaan! 10-09-2019

Toen ik drie was had ik discussies met mijn vader. Hij vond het grappig, voor mij was het diepe ernst. ‘Jij bent van mij. Ik ben de baas.’ placht hij te zeggen, om dan de reactie van mij af te wachten, die steevast kwam. ‘Ikke baas!’ antwoordde ik dan. Hij deed dit kunstje met mij soms om anderen te laten zien hoe leuk opstandig ik was. Toen ik dertien was in plaats van drie, was de grap er wel een beetje af geloof ik. We hadden nog steeds discussies, een beetje feller. ‘Jij zal later niet alles kunnen wat mannen kunnen.’zei hij mij. ‘Dat komt omdat jij een meisje bent.’ Dat ik het daar niet echt mee eens was was wel duidelijk. Mijn moeder probeerde te sussen. ‘Jongens, hou op. Jullie worden het toch niet eens en straks wordt het huilen.’ Vaak was dat zo, dan eindigde ik boos huilend op mijn kamertje vanwege de oneerlijkheid in de wereld.

Ik ben niet veel veranderd sinds ik drie was. Ik vind nog steeds dat ik van mijzelf ben. Luisteren naar anderen doe ik alleen als ik het met ze eens ben, anders niet. Ook niet naar bazen. Ik heb het mijn dochters ook uitgelegd, en die zijn er goed in geworden. Mijn kleindochter lijkt het van nature te snappen. En het geldt ook voor jou, ja jij...die nu luistert, wie je ook bent, man of vrouw, jong of oud. Jij bent van jou. Dat prachtige lichaam kun je over de wereld laten reizen, je kunt je kleden zoals jij wil en je mag gaatjes in je oren. Je kunt er poffertjes mee bakken of life action roleplaying mee doen. Dat kan allemaal, als jij het maar wil. Ook als anderen zeggen dat het niet mag. En op wat je niet wil zeg je ‘Nee!’. De dokter mag niet zomaar een spuit in jouw kont doen als je het er niet mee eens bent. Je vriend kan niet beslissen dat je een tattoo neemt met zijn naam . En je moeder kan je niet verbieden op reis naar Kenia te gaan. Luister niet naar mensen die beweren dat je dingen niet mag dragen omdat je te jong bent of te oud, dat is helemaal niet waar. Als jij je er maar goed in voelt en je er niemand kwaad mee doet.

En, deze is belangrijk,iemand mag met jou naar bed tenzij jij het er mee eens bent. Ook niet als je een drankje hebt gehad, of als de ander groter, sterker of slimmer is. Het maakt daarbij niet uit hoe kort je rok is of dat je het al eens eerder gedaan hebt of dat het je verloofde is. ‘Nee’ is ‘nee’. ‘Nee’ is geen ‘misschien’ en ‘nee’ is geen grapje.

‘Ja’ mag ook , veel ‘ja’ ook,  uiteraard ook als je vrouw bent. Maar doe het veilig, ok?

En wat je denkt bepaal je ook al zelf. Maak je geen zorgen als je lelijke dingen denkt, dat doen we allemaal. Het maakt je geen slecht mens, het maakt je mens. Je denkt van alles zodat je kan selecteren, de goede dingen bewaar je, de slechte doe je in het afvalbakje. Niemand kan zien wat jij denkt, het is helemaal privé, mooi toch.

 Jij bent de baas over alles, ook al lijkt het soms van niet. Dus wat ga je doen met de rest van je leven, waar heb je zin in? Jonger en mooier dan nu ga je nooit worden en je bent nu wijzer dan ooit. Ga naar India, leer gitaar spelen, neem een vogelspin.  Of koop een brandweerrode lippenstift, mijnheer. Het is allemaal aan jou en aan niemand anders. 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.