Gratis geld!


'Gaan!' npo1 BNNVARA 17-07-2019


Zij was de druppel geweest, die mooie Italiaanse uit die bar. Ze had met hem geflirt. Ze deden dat in dat land vaker en bedrevener dan thuis. Het maakte dat hij zich meer man voelde, capabel en viriel. Hij kon het wegdraaien van de ogen en negeren van thuis naast zich neerleggen als zijnde onze koude volksaard. Hij had haar mee uit eten genomen en daarna had ze champagne gedronken aan de bar tot ze niet meer op haar Prada schoenen kon staan. Toen hij van het toilet terug kwam zag hij haar een taxi in waggelen, de deur werd voor haar open gehouden door een gladde jongen. Het zal haar bezorgde broer wel geweest zijn, zo gaat dat in dat land. Hij zocht zijn portemonnee, hij moest er zijn, hij had immers net afgerekend. Shit, hij moest hem ergens verloren zijn. Zijn laatste geld zat er in, hij had het opgenomen omdat hij niet op zijn pas vertrouwde in een vreemd land. Hij had nog een week te gaan, het enige wat hij nu nog had was zijn ticket terug. De barman zag hem koortsachtig zoeken. Vanonder geloken ogen keek hij hem aan terwijl hij een glas glimmend wreef. ‘Don’t you think it is she?’bromde hij. Hij wees met zijn theedoek richting raam. ‘She not love of your life man, she streetgirl.’ Verbaasd keek Alfred naar het raam, waarachter niets te zien was dan de lichten van een scooter die de hoek om ging.

Hij liep sprakeloos de kroeg uit, het werd al licht. Vlak om de hoek was die overdreven grote fontein in dat kleine straatje. Hij had er niets aan gevonden, het leek wel iets uit de Efteling. Hij had even gekeken en daarna in een klein tentje in de buurt een kebab gekocht, hij hield van Italiaans eten. Voor hem geen kunst en cultuur. De fontein was wat verlicht en het water schitterde, nee...dat was niet het water. Dat was het geld op de bodem, o ja... Hij had gezien dat ze een stofzuigertje gebruikten om het van de bodem te halen, hoeveel geld moet je op kunnen vegen per dag als je er een stofzuiger voor nodig hebt? Hij telde de euro’s die hij zag. Stuk voor stuk geworpen door mensen die hoopte er iets groters voor terug te krijgen, gezondheid, liefde, een groter huis, een beter libido. Als je iets weggooit, bedacht hij zich, dan wil je het toch niet meer?

 Hij keek om zich heen, geen drommen chinezen met rare zonnehoedjes nu, geen Amerikanen met van die enorme fototoestellen en ook geen mannetjes van de beveiliging. Hij haalde zijn schouders op. Het land had hem buikloop gegeven door de olijfolie en het veel te koude ijs. Zij was ook Italiaans, zij had gezorgd dat hij geen geld meer had. Hij vond dat de stad hem wat verschuldigd was. Hij rolde zijn broekspijpen op en hij stapte in het koude water.

Onder een Eikenboom in Utrecht las hij het bericht in de krant. Een 36 jarige Nederlander heeft een boete van 550 euro gekregen omdat hij muntjes uit een fontein op Piazza Navona gehaald heeft.

550 euro, dat betekende geen vakantie meer dit jaar. Het kon hem niet schelen, het weer was mooi, het gras groen. Hij leunde tegen de eik aan, hij zag een rood wit lint. Eiken processierupsen stond er op, ook de natuur in Nederland was prachtig, wat hield hij toch van vlinders.Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.