Zelfmoord


29 Apr

Zelfmoord.

Het leven is moeilijk, dat weet jij, dat weet ik. Soms lijkt het niet te doen en heb je geen zin meer in alle rotzooi die op je pad komt. Soms wordt dat bij mensen zo erg dat ze geen uitweg meer zien. Als iemand in jouw omgeving dat heeft kun je je grote zorgen maken. Misschien twijfel je zelfs of iemand een eind aan zijn leven zou willen maken. De meeste mensen willen dat niet. Meestal wil je niet dood, maar wil je het leven wat je lijdt niet meer. Maar toch kun je het vermoeden hebben dat iemand met de gedachte aan zelfmoord speelt en het zelfs zou kunnen doen. Als dat zo is heb je een zware tijd vol zorgen. Ik ga je een beetje helpen.

Wat moet je doen? Als je kunt, in gesprek gaan. Kun je, of durf je dat niet vraag dan iemand die je vertrouwt om het te doen. Stel de vraag op een duidelijke manier. Vraag naar zijn gedachten. ‘Denk je wel eens aan zelfmoord?’ of als die vraag te eng is ‘ Denk je wel eens, ik wil niet verder leven zo?’ Deze vragen zijn heel direct en confronterend, maar ze laten niets aan de verbeelding over. Ze geven ruimte tot een eerlijk antwoord. Als degene met de gedachte speelt is dit een uitnodiging om zijn hart te luchten.

Vel in je vraag geen oordeel, zeg liever niet: ’Je gaat toch geen domme dingen doen?’ of ‘Weet je wel hoeveel verdriet je er mij mee zou aandoen?’ , je hebt dan meer kans dat degene waar je je zoveel zorgen om maakt dichtklapt. Snap je?

Wees niet bang dat je hem door het te vragen juist op het idee brengt om het te doen. Niemand zou dat doen omdat jij er over begint. Als iemand dat doet heeft hij er al lang over nagedacht en allerlei manieren overwogen om het uit te voeren. Is iemand er niet mee bezig, dan zal hij waarschijnlijk wel waarderen dat je je zoveel zorgen om hem maakt dat je er naar vraagt. Vaak is degene opgelucht dat hij eindelijk kan zeggen wat er in zijn hoofd omgaat, wat het antwoord ook is.

Het is helaas een sprookje dat iemand die vertelt dat hij zelfmoord gaat plegen het niet doet. Als iemand zich uit moet je je wel zorgen maken, die persoon heeft hulp nodig en die is beschikbaar.

Is het antwoord op je eerlijke vraag dus ja. Dan schrik je, maar je moet nog wel even doorvragen. Geef nog steeds geen oordeel, dat helpt niet, toon begrip voor de problemen en gevoelens van degene waar je mee praat. Luister, van mens tot mens.

Als je dat gesprek achter de rug hebt, zoek dan samen hulp. Je kunt in gesprek gaan met zijn huisarts. Ook is het helemaal geen raar idee om met een psycholoog te praten, daar kan de huisarts je naar doorverwijzen. Psychologen helpen mensen die even van het spoor van het leven zijn geraakt. Dat betekent niet dat je gek bent, maar dat je even geholpen moet worden het pad weer te vinden.

Ook is het mogelijk te bellen met noodnummer 0900 113, dat kun je samen doen of alleen. Jij omdat je advies krijgt in wat jij nu meemaakt, hij krijgt er hulp. Als je bellen heel eng vindt kun je ook chatten of mailen. Check out www.113.nl

Heb je er meer vragen over, weet je het even niet meer. Dan mag je mij ook een mail sturen.

Heel veel sterkte!


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.