Zelfkennis


22 Jul

Bijna iedereen denkt dat hij het heeft, zelfkennis, maar het is ontzettend moeilijk om eerlijk naar jezelf te kijken. Je kijkt niet van buiten naar binnen, zoals je anderen bekijkt, maar van binnen naar buiten. Daarom zie je zowel alles als niets. Je ervaart alle gevoelens en gedachten, maar je hebt bijvoorbeeld jezelf nooit recht in de ogen kunnen kijken zonder hulpmiddel. Wij schrikken als wij onszelf horen praten als onze stem opgenomen is en over een foto zijn we of verheugd of geschrokken.

Ons hoofd laat ons voortdurend beter of slechter zijn dan we denken. Luister maar eens gesprekken af van mensen. ‘Ja en toen zei ik luister, zo gaan we dat niet aanpakken.’, Is die persoon echt zo dapper? ‘Toen nam hij me mee naar dat feest en ik zag er echt afschuwelijk uit!’ Was ze echt zo lelijk? Alles wordt vergroot in ons hoofd, belangrijker gemaakt. ‘Ik had koffie over mijn broek gemorst, iedereen keek naar me.’ Je hebt het mis, mensen vinden dat lang niet zo belangrijk als jij denkt, misschien kijken ze even, maar ze vergeten het direct weer omdat ze met iemand belangrijkers bezig zijn, zichzelf. Je praat steeds met jezelf, je praat dingen goed die niet goed zijn en slecht die niet slecht zijn. ‘Een klein gebakje maakt niet uit, morgen ga ik minderen. Nu heb ik zo hard gewerkt dat ik het verdien. Ik ben niet dik, ik ben volslank.’ of ‘Deze broek zit echt strakker dan gisteren, ik ben een soort olifant. Ik mag niets eten vandaag.’ Misschien zit de waarheid ergens in het midden, maar ons zelfbeeld is zelden ergens in het midden.

Dit is allemaal niet erg, het heeft een functie. Als je steeds alle slechts van jezelf in beeld had werd je ongelukkig. En als je alleen maar denkt dat je geweldig bent kun je jezelf niet aanpassen aan omstandigheden. Als je maar weet van jezelf dat je een soort van blind bent.

Wil je echt weten wie je bent dan zul je naar jezelf moeten luisteren, aandacht geven zonder oordeel. Je lichaam en je gevoel laten je weten wie je echt bent. Wat voel je als je doet wat je leuk vindt, wat trekt je aan in dat wat je doet en waarom? Wat voel je als er veel mensen zijn en wat als je alleen bent? Stel vragen. Je moet jezelf dan observeren als was je een bioloog die het seksleven van de bidsprinkhaan onderzoekt. Stukje voor stukje breng je dingen in kaart. Sta bij je eigen gedachten stil en denk dan ‘Is dat zo? Weet je dat zeker?’

Vraag aan anderen hoe ze jou zien. Dan krijg je veel verschillende antwoorden. Je leraar ziet een andere jij dan je beste vriendin en je moeder een andere dan het meisje van de winkel. Maar op den duur herken je een patroon en dat zal een beetje bij de waarheid liggen.

Wees niet te hard voor jezelf. Je mag veranderen en verbeteren, alles is voortdurend in beweging, niets blijft hetzelfde, ook jij niet. Jij mag zijn wie je bent, de mooiste, rijkste, snelste, slimste zul je waarschijnlijk niet worden want er zijn zo veel van ons. Wees dus de jij die jezelf en een paar anderen gelukkig maakt en neem alles niet al te serieus. Een vogel maakt zich geen zorgen of hij mooier grijs is dan de andere vogels en een spin schaamt zich niet omdat zijn web niet op een mooi plekje hangt. Wees de meeste blije versie van jij.

Weet,:'Je hebt jezelf niet zo helder in beeld als dat het lijkt.'

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.