Woede, verlies van controle


12 May

Geweld

Boze mensen, het is onvermijdelijk dat je er wel eens een tegenkomt op je levenspad. Boos worden we allemaal, met of zonder reden. En boos wordt er ook altijd iemand wel op ons. Heel boos is eng. Daar is het voor bedoeld, de stemverheffing, de gebaren, alles is door de natuur zo bedoeld om schrik aan te jagen. ‘Ga uit mijn buurt of er gebeurt iets met je.’ zegt die persoon. En dat geloof je direct.

Wat is handig om te doen als er iemand zo voor je staat? Zorg allereerst dat je veilig bent, smeer hem. Je weet niet of degene jou echt iets wil aandoen, neem dat risico maar niet. Het is verder niet belangrijk of het boos zijn al dan niet jouw schuld is, daar kun je het in vredestijd wel over hebben. Uit de situatie stappen is niet laf, maar slim. Iemand die de controle over zichzelf kwijt is moet je mijden. Ook als ze roepen dat dat niet mag, je hoeft niet te luisteren naar iemand die gewelddadig is, ook niet als het een autoriteit is, niet als het je vader is, niet als het een leraar is, nooit.

Wil of kun je niet weg, dan moet je hem kalmeren. Zorg liefst dat er mensen zijn om je te helpen. Als iemand woedend is en heel hard tegen je praat wil hij eigenlijk maar één ding, dat je hem hoort. Dat lukt niet als hij schreeuwt, maar hij wil het wel. Het beste is om zelf rustig te blijven, niet terug schreeuwen en niet ook boos worden. Het lukt hem nooit om te blijven krijsen tegen iemand die kalm blijft. Ga niet bijdehand doen, doen alsof de ander een kind is en jij de wijze volwassene, daar kan hij nog bozer van worden. Wees gewoon rustig en veer een beetje mee zonder je eigen grenzen uit het oog te verliezen. Wat er ook gebeurt, de ander mag niet aan je komen. Gebeurt dit wel, verhef dan ook je stem en laat duidelijk weten dat je dat niet wil. Valt hij je aan vergeet dan niet je te verdedigen. Dat klinkt gek, maar mensen die nooit vechten hebben soms niet de reflex om te handelen als er zoiets gebeurt. Als je je van tevoren voorneemt om dat wel te doen is je lichaam voorbereid op de actie.

Als hij kalmeert van jouw rust kun je laten weten dat je luistert door korte vragen te stellen. Gebruik ook zijn eigen woorden om te laten weten dat je echte belangstelling hebt voor wat hij zegt. Hij wil graag een medestander en vertellen wat er aan de hand is. ‘Ik begrijp dat je er van baalt dat hij je geduwd heeft.’ Als hij dat zo voelt zal hij waarschijnlijk zijn verhaal doen aan jou in plaats van met kopjes gooien. Dat is al fijn. Zorg dat degene op wie hij zo boos is voorlopig even niet in zicht komt. Als het om jouzelf gaat ben je al op de goede weg als hij verhit praat in plaats van schreeuwt. Toon belangstelling voor zijn kant van het verhaal, dat van jou komt later wel, als hij helemaal kalm is. Als jij het zo blijft doen is de kans groot dat hij daar aan het eind zelf op terug komt.‘

Als zoiets gebeurt zul je waarschijnlijk daarna van slag zijn. Ben je op dat moment rustig gebleven, daarna kan je lichaam er op reageren. Het is ook niet gek als je huilt van schrik of boosheid, dat gebeurt soms. Vooral vrouwen reageren met tranen op boosheid, dat is geen teken van zwakte maar van oestrogeen, je hormonen.

Geweld is nooit normaal, niemand heeft het recht zo tegen jou te doen. Licht bij gevaarlijke situaties de politie in. Zit je vaak in zulke omstandigheden zoek dan hulp, je kunt altijd naar je huisarts gaan als je er niet uit komt, zij helpt je verder op weg.

Weet,:' Je hebt het recht uit een situatie te stappen, altijd.'Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.