Winnen


23 Oct

Een winnaarsmentaliteit is goed. Winnen is geweldig. Je bent de beste. Niets mis mee, inderdaad, het is leuk. Maar als je er goed over nadenkt, wat blijft er dan van over?

Wat heb je eigenlijk gewonnen als je een potje Scrabble wint? Een stukje bevestiging, weten dat je van belang bent? Heb je dat echt nodig op die manier? Het maakt geen verschil voor de wereld of je wint of verliest, totaal niets. Behalve dat feest momentje in je hoofd is het helemaal leeg. Over een half uur is iedereen het voor altijd vergeten. En toch willen we het steeds, winnen.

Het refereert bij grote voetbalwedstrijden aan stammenoorlogen, daar hing de veiligheid van het dorp van af. Dat voelen we nog diep van binnen. Maar daadwerkelijk, als de wedstrijd gewonnen is, dan is de lol er best snel vanaf. Dan willen we een nieuwe, liefst nog grotere oorlog voeren. Eigenlijk gaat het dus om een heel klein pret momentje, en dan kopen we een frikandel.

Ook in het dagelijks leven willen we winnen. Maar soms, soms zou je dat gewoon los moeten laten om te kijken wat er gebeurt. Meestal niets. Als iemand roept dat chips van tomaten wordt gemaakt en jij weet zeker dat dat aardappels zijn. Dan begint er een discussie, die kun je winnen. Je kunt het ook zo laten, dan gebeurt er niets. Jij weet toch wel dat je gelijk hebt. Heb je meer gelijk als hij dat ook vindt? Uiteindelijk ga je je sterker voelen doordat je een ander niet altijd hoeft te overtroeven. Je wordt moe van steeds de beste en de grootste te zijn, en de winst is maar klein.

Als je dat een poosje doet ga je merken dat het eigenlijk veel leuker is de ander goed over zichzelf te laten voelen. Je geeft daarmee een cadeautje weg dat jou niets kost. Je doet een stapje terug en zet de ander op het podium. Wat je zelf weet en kunt, dat weet je al. Het wordt minder boeiend dat de rest van de wereld dat ook weet. Valse bescheidenheid hoeft niet, je minder voor doen dan je wil ook niet. Gewoon de druk kwijt zijn om jezelf te laten gelden, dat is een bevrijding. Dat het gewoon niet meer hoeft. Voor anderen hoef je niet de meeste gewichten te kunnen liften of het mooiste schilderij te maken of het meest te weten over het seksuele leven van het lieveheersbeestje om leuk te zijn. Je bent prima zoals je bent.

Maar toch, als je goud wint op de rekstok, je land van een terroristische aanslag redt of de grootste bel kan blazen. Vier dat feestje...even.Weet,: Een overwinning vieren is vaak een piepklein feestje’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.