Wie wat bewaart...


04 May

Wie wat bewaart heeft wat, wie teveel bewaart wordt gek van zichzelf.

We zijn geprogrammeerd op een komende grote crisis. We willen onbewust lekker veel eten zodat we een speklaag hebben om de winter te overleven, veel seks hebben zodat we veel kindertjes krijgen, onze genen zich goed verspreiden en er misschien wel drie overblijven van de veertien die niet door wilde dieren opgegeten zijn. We willen onbewust ook veel voorraad hebben, dingen die we nu niet nodig hebben, maar later misschien wel. We shoppen en shoppen nog meer, hebben is leuk. Heb je veel dan hoor je bij de grote jongens.

Het voelt goed, het is leuk om jezelf te omringen met mooie en nuttige dingen. Je voelt je er thuis door op je eigen plekje. Je hebt een kast vol kleding om je te kunnen kleden voor de gelegenheid, een outfit voor het strand, eentje om in uit te gaan, een om naar een begrafenis te dragen. Wat een luxe, helemaal goed.

Er komt echter een punt dat je genoeg hebt. Net zoals je tijdens het eten opeens voelt dat je verzadigd bent. Daarna is het niet leuk meer. Je kast zit vol kleding, je stopt het in een koffer of onder je bed. Het ligt op de kast en op het bureau. Je hebt al je speelgoed van vroeger nog, oude verjaardagskaarten en van die leuke dingetjes die uit een ei komen. Steeds komt er meer, je reptielenbrein, het middelste stukje van je hersenen zegt,:’Lekker, bewaren, straks overleef je er door.’ Dus ga je door met verzamelen. Je gedraagt je als een eekhoorntje, nootjes nootjes nootjes! Ze kunnen zelden hun verstopte nootjes terug vinden in de winter.

Dan komt er een punt dat je spullen jouw leven over nemen. Je omgeving is niet meer prettig voor jou, maar een opslag voor dingen. Je kunt niet meer vinden wat je nodig hebt. Je hebt zevenentwintig speldjes bewaard, voor als je precies zo’n speldje nodig gaat hebben. Je hebt er een nodig, maar je weet niet in welke la het ligt, als je nog wel weet dat je het hebt tenminste. Je gaat nieuwe kopen. Drie jaar later vind je ze achter in de kast terug.

De dingen waar je echt blij van wordt zwerven tussen de smurfenpoppetjes en festivalshirts met een gat er in. Geloof me, je gaat je kleren die je vorig jaar niet meer aan wilde nooit meer leuk vinden. Word weer baas over je gedrag door goed na te denken over wat echt belangrijk is. Het is leuker een goede broekriem te hebben, die misschien een beetje duur is, dan veertien flut dingen waarvan de helft een stomme kleur heeft en de andere helft stuk is.

Maak er als je kan andere mensen blij mee. Gooi geen goede dingen in de vuilnisbak, geef het weg of breng het naar de kringloop.

Ik raad je aan op Youtube te kijken, daar leggen mensen heel goed uit hoe je het opruimen aanpakt. Wel oppassen dat je niet doorslaat, bewaar wel de zaken die belangrijk zijn, sommige dingen kun je niet meer vervangen als ze eenmaal weg zijn.

Weet, :' Zuinig zijn is goed, maar laat je spullen niet jouw leven overnemen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.