Whaaaaa! Ik ga op reis, wat nu?


23 May

Je eerste keer naar een ver land, dat is spannend. Bereid je goed voor, lees wat je te pakken kunt krijgen, bekijk youtube filmpjes. Verre landen hebben hun eigen cultuur en gebruiken. Wij zijn er bezoekers, zij hoeven zich niet aan te passen aan ons, aanpassen is onze taak. Wees dus beleefd. Weet wat je niet moet doen, je wil geen lompe toerist zijn. Je kunt er zelfs zwaar door in de problemen komen als je iets doet wat in jouw ogen onschuldig is, maar waar ze daar heel boos over worden. Er zijn mensen opgepakt omdat ze een kabeltje uit een luidspreker getrokken hadden omdat de gebedsdienst die de hele nacht duurde zat waren, een poster meegenomen hadden en meer. Weet dus goed wat onhandig is in het land waar je naartoe gaat. Kinderen over het hoofd aaien, met de onderkant van je schoenen naar iemand toe gaan zitten, daar maak je niet overal vrienden mee.

 Wat bij ons kan, hoeft daar niet geaccepteerd te zijn. Kleed je respectvol, niet te bloot en in Azië geen shirt met de Boeddha er op. Soms zeggen ze er niets van hoor, maar vinden ze gewoon dat je er idioot bij loopt, een man met een korte broek wordt in sommige landen kinderachtig gevonden. Die wijde broeken die ze verkopen vinden ze zelf lachwekkend, dat je het maar weet. Ik draag ze wel hoor, ze zitten heerlijk, dan maar een gekkie.

 Ik raad je aan vegetarisch te eten. Het went wel, echt. Als je de halve koeien en geiten op de markt ziet liggen, onder de vliegen, snap je waarom. Ook de geur van de visstalletjes in dertig graden haalt je over. Het scheelt je waarschijnlijk veel tijd op het toilet. Drink om die reden nooit water uit de kraan, koop het in flessen. Koop geen geschild fruit, schil het zelf. Ik geloof heilig in een blikje cola per dag. Het schijnt bacteriën in je buik te doden, baat het niet dan schaadt het niet. Doe het in ieder geval als je buik een beetje van slag is, voor de zekerheid. Zorg dat je overdag ook wc papier bij je hebt, dat is niet overal beschikbaar. En dames, tampons zijn niet overal te koop. En als ze er wel zijn, best rare. Neem die maar wel van huis mee. 

Je reist naar een andere cultuur. Geef jezelf de tijd om te aarden als je er bent. Het kan je overvallen. Je lichaam is van slag door de reis en het tijdverschil en de hitte. Je geest moet verwerken dat niets meer is zoals thuis. Neem als het kan even een dagje je rust. Kijk om je heen, ervaar. Wees lief voor jezelf. Misschien lijkt het minder geweldig dan je dacht, misschien maak je je zorgen of het je allemaal gaat lukken. Dat is normaal, het komt goed. 

Leer een paar woorden van de taal, asjeblieft en dankjewel, wat kost dat?, Hallo, tot ziens. Mensen vinden het leuk als je je best doet, je krijgt er leukere contacten door.

 Leer de eerste dag al hoe het geld werkt, kijk hoe het geld zich verhoudt tot de euro. Ga ‘winkelen’ kijk wat alles kost zodat je een idee hebt van wat je geld waard is. Stop het veilig weg. Zelf heb ik een overval portemonnee. Dat is een neppe, met geld erin dat niets waard is en een paar nutteloze pasjes zonder naam. Die zit altijd in het buitenste vak van mijn rugzak. Dat mogen ze best stelen. En als iemand mij wil overvallen, ik gooi hem en neem de benen als ze hem pakken. 

Laat je Nederlandse ik een beetje thuis. Sta open voor hoe het daar is, ontdek en probeer dingen. Maak contact met de mensen, maak pret. Je zult als je oud bent nooit meer denken aan die nieuwe fiets die je gekocht hebt vroeger, maar die reis vergeet je niet meer.

Weet,:'Gun jezelf landingstijd'

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.