Whaaaaa! Ik ga op reis


23 May

Stel je gaat je eerste grote reis maken, je hebt het voor elkaar. Met een vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Dat is iets anders dan met je ouders naar Zuid Frankrijk. Laat die grote koffer en opblaas flamingo maar op zolder. Hier gaan we.

 Kies een reistas uit. Een zachte, die harde schaal van een koffer is lastig achter in een jeep of boven op een bus te proppen, dat moet je niet willen. Neem een reistas die je over je schouder kunt dragen en waar wielen onder zitten, dan kun je kiezen tussen dragen of rollen. Een goede backpack is ook fijn, mits je het niet erg vindt dat je die altijd moet dragen. Als je een backpack neemt kies dan voor een met een rits over de lengte, anders moet je steeds vissen naar wat je nodig hebt. Laat je adviseren welk model geschikt is voor jouw lichaam. Neem een kleine rugzak mee als handbagage. Daarin kun je een linnen tasje stoppen met spullen voor tijdens de vlucht. Je boek, oordopjes ( ook handig als je boven een disco slaapt of met een snurker, straks. ), iets lekkers. Dat stop je dan bij het boarden als onder de stoel voor je. Ben je heel rijk, een geluidswerende koptelefoon is goddelijk!

 Packing cubes zijn fijn, dat zijn een soort zakjes met een rits waar je je onderbroeken en t shirts afgescheiden in kunt doen. Die voorkomen dat het een puinhoop wordt in je tas en dat je niets kunt vinden. Koop niet die dure bij de outdoor winkel, die van Ikea zijn ook goed. Je kunt het eventueel ook met dikke pedaalemmerzakken doen, komt er dan een regenbui, dan blijven je kleren droog.

 Pak licht, overweeg wat je echt nodig hebt. In dat land wonen ook mensen, dus het meeste kun je eventueel ook daar aanschaffen mocht het nodig zijn. Let op de dresscode van het land, niet overal kun je met korte broek of blote shirtjes lopen. Als je thuiskomt met kleding die je niet gedragen hebt, heb je teveel meegenomen en dat voor niets rond gezeuld, meestal is dat wel zo. Een fleecetrui is misschien niet erg sexy, maar wel goed om bij je te hebben. Die kan als binnenkant van een jack dienen en zo een warme jas maken. Het is fijn om in het vliegtuig aan te hebben, liefst met capuchon, dat slaapt lekker. En zo zijn er veel momenten waarop dat ding van pas komt.

 Hele grote bergschoenen zijn soms handig. In ieder geval moet je geen blote tenen hebben bij wandelingen op ruig terrein. Maar als je niet al te woest de bergen in gaat zijn gewone dichte schoenen die lekker lopen ook prima hoor. Doe ze in het vliegtuig aan, ze zijn groot voor in de bagage. Sandalen moeten mee, lelijke. Met een fijn voetbed en dikke bandjes, die ga je zeker heel veel dragen, misschien zelfs elke dag.

 Neem een kleine reisapotheek mee, een klein toilettasje met wat paracetamol, imodium en ibuprofen. Ook wat zakjes fysiologisch zout, heel fijn om je mineralen aan te vullen als je flink aan de diarree bent. Je kunt er zelfs injectienaalden in doen voor als je in een ziekenhuis terecht komt in een land met niet zulke fijne ziekenhuizen. Zorg voor spul tegen muggen en spul tegen kriebel van muggenbulten. Een pincetje en een klein schaartje zijn praktisch, maar zorg dat er geen schaar in je handbagage zit, dan ben je hem kwijt bij de douane. Condooms kunnen van pas komen.

 Stop in een zijvakje, of op de bodem van je tas een stuk dun stevig touw in een rolletje gedraaid, altijd handig als waslijn, om een veter te vervangen of iets te repareren. Ook een waxinelichtje met een mapje lucifers, heel romantisch soms, maar ook handig als het licht uitvalt, dat gebeurt soms. Een kleine zaklantaarn, om dezelfde reden. Die kun je in de avond ook meenemen de straat op. De wegen zijn niet altijd effen en je bent dan zichtbaar voor verkeer. Stop onder in je tas ook een kopie van je paspoort, mocht je hem kwijtraken heb je toch iets van bewijs.

 In sommige landen is het wel een idee om als vrouw alleen een namaak trouwring te dragen. Ze zijn niet overal gewend dat dames alleen reizen en ze denken dan af en toe dat je wel een man nodig hebt, hen. Dan kun maar beter een denkbeeldige in het hotel hebben zitten, dat scheelt gedoe. 

Weet,:'Het is nooit zoals thuis, is dat niet geweldig!'

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.