Wat maakt het uit?


09 Apr

Wat maakt het uit?

Wat niet weet wat niet deert. Als jij iets doet dat het daglicht niet verdragen kan, is het dan niet erg omdat niemand het weet? Dat lijkt zo, maar weet werkelijk niemand het? Ben jij niemand?

Het is altijd goed om je af te vragen of je bent wie je wil zijn. Doe je dingen die je van andere mensen niet zou waarderen, speel je schone schijn terwijl je stiekem anderen tekort doet. Dan doe je eigenlijk niet alleen die anderen, maar ook jezelf te kort.’

Je steelt bijvoorbeeld geld uit de kamer van je zus. Ze verdient veel, het zwerft rond in tassen, ze heeft zelf geen idee hoeveel. Goed plan dus, je zus merkt het waarschijnlijk niet, jij hebt even wat meer financiële ruimte, daar had je zin in. Niemand gedupeerd, zou je denken. Maar ondertussen ben jij degene die neemt wat niet van jou is. Dus als je in de spiegel kijkt zie je een eikel. Wil jij dat zijn? Je zult altijd weten dat jij iemand bent die zulke dingen doet. Jij bent een waardevol iemand, het is echt beter geen dingen te doen waardoor je jezelf minder gaat respecteren. Ook al denk de dat je daar schijt aan hebt. Het sluipt in de onderbewustzijn en daar vreet het stilletjes aan je zelfwaardering. En een afgeknabbelde zelfwaardering doet je geluksgevoel kelderen.

Dit geldt nog meer voor dingen waar anderen echt ongelukkig van worden. Misschien lijkt het een goed idee om een fiets te stelen. Moeten ze er maar een beter slot opzetten, denk je. Je vraagt er om als je hem bij het station zet, denk je. Een fiets is makkelijk te vervangen, zo veel kwaad doe je er toch niet mee? Het gebeurt zo vaak, iedereen weet dat. Denk na, denk even na! Je hebt geen idee hoe belangrijk een fiets kan zijn voor iemand die geen ander vervoersmiddel heeft. Er worden kindjes mee naar school gebracht, boodschappen gehaald, 20 kilometer per dag op naar school gereden. En als dat al allemaal niet zo is, iemand heeft er voor gespaard, heeft er lang voor moeten werken. En jij neemt hem mee om hem voor 25 euro te verkopen, want jij hebt dat nodig voor jezelf. Serieus, wie ben je dan? Is dat echt wie je wil zijn? Als je dat geld echt zo hard nodig hebt zijn er manieren om er aan te komen waar je meer trots op kunt zijn. Ook als je niet gepakt wordt, geldt hier weer, je weet zelf wat je doet. En wie wil er een fietsendief zijn? Daar heb je vast niet over gedroomd toen je klein was. Gun jezelf beter dan dat.

Lees dat dagboek niet, ook al ligt het daar. Laat die gemene roddel, ook al voelt het zo lekker in je buik. Gooi je zooi niet op straat terwijl er dertig meter verderop een vuilnisbak staat. Al is het alleen maar voor je zelfrespect.

Gebeurt er toch iets kloterigs door jou, dan moet je daar voor jezelf even mee dealen. In ieder geval weet je dan waar het van komt dat je je niet helemaal gelukkig met jezelf voelt. Dan moet je als je kunt, herstellen wat je gedaan hebt. Kan dat niet, dan moet je jezelf ook weer vergeven na een poosje. Je bent mens, je maakt fouten. Misschien kun je iets liefs doen, voor de balans. Misschien kun je je voornemen zo niet meer te zijn. Heilig hoef je niet te worden, blij wel.

Weet,: Jij bent altijd getuige van je eigen daden. En jij bent belangrijk.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.