Vrijheid


17 Mar

Vrijheid

 

Ontzettend lang werk ik al in instellingen waar de mensen niet vrij zijn om te gaan waar en te doen wat ze willen. Hun vrijheid is om bepaalde redenen ontnomen en ze kregen van een rechter een gevangenisstraf of tbs opgelegd. 

 Het ontnemen van vrijheid doet iets met een mens, meer dan je zou denken. Natuurlijk er was een reden voor dat die mensen dat kregen, daar hoeven we niet over te discussiëren. Maar het blijft heftig als je de sleutel van je eigen deur niet hebt, als je privacy niet meer bestaat. Anderen kunnen bepalen wat je mag en moet. Ze kunnen je vragen je kleding uit te doen, je bezoek wegsturen en meer. Alles met een gegronde reden, maar toch. Je autonomie is weg en dat is ingrijpend.

 Wat mij opgevallen is, is het verschil dat er is in hoe mensen er mee om gaan. Er is een groep die het niet accepteert en voortdurend de strijd aangaat, boos en verdrietig blijft. Logisch zou je denken, je moet opkomen voor je rechten, vastzitten is niet makkelijk. Deze situatie is uitermate vervelend, dus waarom zou je niet boos en verdrietig zijn? Deze groep mensen maakt het leven echter vooral lastig en onleefbaar voor zichzelf.

 Een andere groep weet een omschakeling te maken in het denken. Accepteert de situatie die niet te veranderen is en valt zichzelf niet voortdurend lastig met negatieve gedachten. Deze mensen laten hun ziel niet kooien. Dan is het mogelijk jezelf goed te voelen in de situatie die je niet kunt veranderen. Je krijgt innerlijke rust.

 Nu gaat dit over mensen in een extreme situatie, maar een ieder van ons is soms niet vrij. Al was het maar op school of werk. Ook wij kunnen een keuze maken in de manier van denken. Moeten we niet voor onszelf opkomen, verzet bieden als onze situatie niet is zoals wij willen? Natuurlijk wel! Laat van je horen, laat niet over je lopen en kom voor jezelf en anderen op. Maar zoals een wijs man zei,:’ Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien” – Franciscus van Assisi

Strijd voeren is soms nobel en hard nodig, maar ‘pick your battles’, zorg dat je verstand aan het roer zit. Het kost je veel te veel energie om tegen dingen te vechten die groter zijn dan wat je aan kunt. Je moet maar denken, als je tegen een muur schopt, doet je voet zeer en de muur voelt niets. Jouw geluk, daar gaat het om. Besteed niet te veel tijd aan gelijk hebben, wrok tegen anderen koesteren en denken aan hoe alles eigenlijk zou moeten zijn. Ik weet het, het is makkelijker gezegd dan gedaan. Je gedachten kun je niet altijd controleren. Lukt het je net dan ligt er weer een nieuwe tegenslag op de loer. Maar het is de moeite waard om te proberen een dergelijke instelling te krijgen. Niemand is de baas over je hoofd behalve jijzelf.

Een muis in een hokje geniet van zijn kaas, vers water en zijn warme zaagsel om een nestje in te maken. Maar vergeet je het hokje te sluiten, dan is de muis weg en komt hij nooit meer terug. Hij blijft liever bij de andere muizen achter de muur.

 

Weet:’ Het is mogelijk vrij te zijn in je hoofd als je lichaam dat niet is.

 

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.