Vriendelijkheid


23 Feb

Vriendelijkheid

Vriendelijkheid krijgt niet altijd de eer die het verdient. Het heeft iets sufs en zwaks. Dat is helemaal niet terecht. Aardig zijn voor jezelf en de mensen om je heen is zowat het mooiste wat er bestaat. Alleen liefde is mooier.

Waar ik zelf heel blij van word zijn ‘Random acts of kindness’. Er zijn mensen die lieve dingen doen zonder er zelf beter van te worden. Zo bestaan er mensen die shawls breien en die als cadeautje achterlaten voor de vinder. Willem Dieleman reist de wereld over met een koekenpan om voor mensen die hij tegenkomt pannenkoeken te bakken. Google er maar eens op, je gaat vanzelf glimlachen als je deze initiatieven ziet. Het geheim is, dat je er zelf ook blij van wordt als je dat doet. Ik heb ooit een uur op een bus moeten wachten. Die tijd heb ik gebruikt om de voortuin van het huis waar ik voor stond te wachten te ontdoen van onkruid. Het zag er netjes uit toen mijn bus kwam. Ik stelde me het gezicht voor van de eigenaar toen hij thuiskwam. Hij zou nooit weten wie ik was en ik niet wie hij was, maar ik denk dat we het alle twee leuk vonden. Het mes snijdt bij vriendelijkheid dus altijd aan twee kanten.

Zonder een lulletje rozenwater te worden, zonder je imago als stoere gast te verliezen, kun je de wereld stiekem af en toe een beetje mooier maken. Kom op voor mensen die dat nodig hebben, omdat je dat kan. Het werkt aanstekelijk. Het is als een steen die je in het water gooit, de kring eromheen wordt steeds groter. Je gaat er nooit achter komen, maar als jij door jouw handelen het hart van een medemens raakt, is de kans groot dat hij dat ook wil doen bij iemand anders. Hij wil zo zijn als jou. En dat gaat zo door. Hoe meer stenen je gooit, hoe meer kans op veel cirkels in het water.

Ik zou zeggen, probeer het eens. Help een oude mevrouw haar boodschappen in de bus te tillen, betrek een minder populair persoon bij je vriendengroep, of wordt vrijwilliger bij het dierenasiel. Jij kan dat omdat je zelf sterk of populair bent, voelt dat niet geweldig?

En als je dat allemaal niet wil. Dan hebben we nog de light versie. Doe niet mee als je vrienden iemand openlijk kleineren. Pest je broertje niet. Ga niet zuchten als je moeder je vraagt je kamer op te ruimen, maar doe het gewoon een keer. Ook dan voel je jezelf opeens beter en leuker dan daarvoor.

Ik weet zeker dat je iemand herinnert die iets ontzettend aardigs gedaan heeft voor jou, zomaar. Hoe denk je over die persoon? Positief, ik weet het zeker. Jij hebt de kans om dat ook voor een ander te betekenen. Je herkent de situatie vanzelf als je er voor staat. Nu kan ik kiezen, iets aardigs doen of het laten. Maak jezelf dan tot een positieve herinnering voor die ander.

Men zegt dat je er ‘Karma’ mee creëert. Dat goed doen zijn weerslag heeft over jouw toekomst. Ik weet niet of dat waar is, maar ik neem het zekere voor het onzekere.


Weet:, Van aardig zijn wordt niet alleen de ander, maar ook jijzelf gelukkig.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.