Verwachting


13 Apr

Verwachtingen

 Niet de dood is de enige zekerheid in het leven, maar verandering. Het leven is onvoorspelbaar, het neemt wendingen die je niet had kunnen verwachten. Je denkt dat je weet wat er komen gaat, maar opeens slaat het leven af als een haas op de vlucht. Ook als alles heel saai en voorspelbaar lijkt kan dat opeens gebeuren.

 Vooral andere mensen hebben die gewoonte, onvoorspelbaar zijn. Je denkt dat je iemand kent, maar dat is lastig. Je ziet alleen maar de buitenkant en je kent een klein stukje van de binnenkant. Een hele denkwereld blijft voor jou verborgen, ook al ben je twintig jaar getrouwd, ook al ben je de helft van een tweeling. En al ken je iemand buitengewoon goed en weet je wat hij op zijn brood eet en hoe hij zijn haar kamt, dan blijft hij net als jou niet dezelfde. Alles verandert, vooral mensen. Ze zullen dus soms dingen doen en zeggen die je niet had verwacht.

 Daarom is het handig om dit in te calculeren, neem niemand verandering kwalijk. Je moeder kan na een leven lang voor jou zorgen opeens een wereldreis per motor willen gaan maken. Je beste vriend komt uit de kast. Je kleine broertje lust opeens wel olijven. Dat kan en dat mag allemaal. Niemand is het aan jou verschuldigd dezelfde te blijven als jij dacht dat hij was. Hetzelfde geldt voor jou, jij mag groeien, nieuwe keuzes maken, veranderen van overtuiging en smaak.

 Als je van een relatie verwacht dat de ander je voor altijd gelukkig zal maken. Dat hij of zij precies zo zal zijn als jij nodig hebt. Dat hij blijft wie hij nu is, ook al veranderen de omstandigheden. Dan maak je er een bonsaiboompje van. Je belemmert groei en groei laat zich slecht belemmeren. Dan krijg je weerstand. Ik wil niet zeggen dat je niet een leven lang gelukkig kunt zijn samen, zeker kan dat wel. Maar niet veel andere mensen kunnen voortdurend voldoen aan jouw verwachtingen, hoe leuk of lief ze ook zijn. Investeer in de ander, zorg er voor en kies elke dag voor de liefde.

 Laat verwachtingen los als je kunt, dat voorkomt teleurstelling. Als je een cadeau geeft, in welke vorm dan ook, geef het dan en verwacht niets terug. Niet in de vorm van een ander cadeau op een ander tijdstip, niet in de vorm van dankbaarheid. Je hebt alleen maar controle over je eigen denken en doen. Hoe minder je van een ander verwacht, hoe blijer je kunt zijn als het wel gebeurt. Bekijk het leven als een kind, open en vrij in plaats van star en beoordelend.

 Een dure vakantie in Thailand kan soms helemaal niet leuk zijn. Je wordt gebeten door een slang, je geld wordt gestolen en het regent de hele tijd. Een poosje in de gevangenis kan leerzaam zijn, je maakt nieuwe vrienden en krijgt kansen aangeboden. Dingen kunnen zomaar lelijker of mooier zijn dan je verwacht had.

 Hoop de juiste baan te krijgen na je studie, hoop een vriendinnetje te vinden, hoop de beste te worden in je sport, werk er aan, maar verwacht het niet. Reageer open en onbevangen op wat het leven je biedt als het komt. Soms is wat je vindt mooier dan wat je dacht te vinden en soms valt het wat tegen.

 Is er dan geen zekerheid? Jawel hoor, de zon zal morgen wel weer opkomen. Je hond lust waarschijnlijk wel een stukje kip en Ajax voetbalt vast nog volgende week. Het meeste blijft voorspelbaar, tot het anders wordt. :)

 Weet,: Verwachtingen maken het jou vaak lastig.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.