Verraad.


18 Oct

Dat iemand je pijn heeft gedaan, doet of gaat doen is onvermijdelijk. Lijkt het of jij de enige bent die dat overkomt, mooi niet. In onze complexe mierenhoop van mensen zijn we voortdurend dader en slachtoffer. Een logische reactie op gekwetst worden is boos worden en verdrietig zijn, soms tegelijk. Het zou gek zijn als het anders was.

 Je vriendje kust een andere jongen. Je dacht dat hij de ware was, serieus. Het leven leek zo mooi met hem, alsof hij het licht opeens had aangedaan en alles een gouden aureooltje had. En je dacht dat hij precies zo over jou dacht, dat hij geen oog meer had voor anderen. Nou, dat bleek niet zo te zijn. Hij heeft jou en jullie liefde verraden, hij gaat er vandoor met een ander. Dat breekt je hart. Dan komen er gevoelens boven die heftig zijn. Zijn huis moet in brand en hij moet opgesloten worden in een gevangenis in Peru tussen drugsdealers, lijkt me logisch. Je wil dat hij terug komt en dat hij op een vlot midden op de Atlantische oceaan achter gelaten wordt, tegelijkertijd. Verzin dat, en erger vooral.

Je beste vriendin heeft je grootste geheim doorverteld en nu weet de hele school het. Ze lacht je uit als je haar daarover aanspreekt en ze gaat er vandoor op de fiets, lachend met anderen. Je huilt je ogen uit je hoofd en je wil dat de fabrikant per ongeluk ontharingscrème in die pot van haar conditioner heeft gestopt. Ze moet direct van haar fiets in een greppel vallen en een van haar zongebruinde slanke benen op drie plaatsen breken. Je bent geen heilige, je bent op een normale manier woedend en verdrietig.

Neem de tijd, denk lelijke dingen, maar doe ze nooit. Als de ergste emotie na een poosje weg is, denk dan aan voedselvergiftiging. Huh? Ja..denk aan een bedorven mossel die verstopt was tussen zijn vrienden de gezonde mosselen. Je at hem ten goeder trouw, hij was heerlijk. En in de nacht begint hij te spoken, eerst rommelt je buik een beetje, als onweer in de verte. Maar dan breekt de storm los. Je moet overgeven en vreselijk aan de diarree. Zo erg dat je niet weet welke kant van jou het eerst boven het toilet moet hangen. Is het nu handig om vreselijk boos op die mossel te zijn? Die verraderlijke rot mossel die jou  zoveel ellende heeft bezorgd. Je gaat een anti mossel campagne opzetten bij de visboer waarbij je pamfletten uitdeelt. Je zorgt dat je de volgende vakantie zeker in zee plast. En bovenal je eet nooit meer mosselen en je blijft jaren boos en verdrietig.

Dat is onzin natuurlijk. Je zorgt dat je medicatie krijgt voor je buik. Je kruipt in bed met een kruikje. Je laat even voor je zorgen.

Wat ik hiermee probeer te zeggen, te lang boos zijn en haat voelen is niet effectief. Je helpt er jezelf gewoon niet mee. Dat wat gebeurd is draai je niet meer terug. Je bent er een beetje wijzer van geworden. Laat de ander los na een poosje. Gebruik je energie door goed voor jezelf te zorgen, om te helen. Als je vergeven kunt is het mooi, vergeten mag ook. Als er een boze rilling opkomt als je hem op facebook tegenkomt, nou en. Maar verbitter niet, ok?


Weet,: In deze mierenhoop van mensen ga je zeker gekwetst worden.’

01Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.