Verleden, heden en toekomst


02 Apr

Heden, verleden en toekomst.

Je kunt in je leven veel verdrietige dingen meemaken. Sterker nog, je zult in je leven zeer zeker verdrietige en vervelende dingen meemaken. De een meer dan de ander, maar iedereen komt aan de beurt. Die heb je dus achter de rug, en in de toekomst komen er nog nieuwe bij, dat weet je nu al.

Het klinkt niet leuk, en dat is het ook niet. Ziekte dood en andere rottigheid komen nu eenmaal van tijd tot tijd op je pad. Wat kun je er mee?

Het verleden is weg, voor altijd. Je hebt mooie en slechte herinneringen. Sommige zijn misschien heel erg. Dat moet allemaal verwerkt worden, daar heb je tijd voor nodig. Lukt dat niet, dan moet je er hulp bij zoeken. Je hoeft niet alles alleen te kunnen. Maar laten we zeggen, je hebt een normale shit herinnering. Je bent bijvoorbeeld ooit van je fiets gereden, daarbij ben je behoorlijk gewond geraakt. Dat was eng en deed pijn. Je moest voor langere tijd naar het ziekenhuis.

Als je het litteken op je been ziet denk je er weer aan. Het is inmiddels een paar jaar geleden. Dat litteken is er dus, maar je hebt keuze in hoe je er naar kijkt. Je kunt er naar kijken met heel veel zelfmedelijden, jouw been wordt nooit meer glad, dat is niet eerlijk. Het had jou niet mogen gebeuren, het was niet jouw schuld. Zo kun je het zien. Je kunt er ook naar kijken en het zien als een teken dat jij het overleefd hebt, je bent er nog. Om aan jouw kracht te worden herinnerd draag je dat teken. Je bent er best trots op.

De dingen zijn zoals ze zijn, jouw hoofd kan kiezen hoe er mee om te gaan. Positief of negatief. Kies je voor negatief, ga je jezelf zielig en een slachtoffer voelen, dan doe je jezelf tekort. Je hebt alle recht om wat geweest is los te laten. Dat mag, je hoeft er niet meer over te piekeren. Een ander bepaalt niet dat het bij je moet blijven horen. Een ander bepaalt niet dat het te erg was om achter je te laten, dat bepaal jij alleen. Je mag vrij zijn van je verleden, als jij dat wil.

Wil dat zeggen dat het nooit meer in je op komt, dat wat gebeurd is? Nee, af en toe denk je er aan, maar dan mag je het steeds weer los laten. Het hoort niet meer bij je. Het is wat het is, een herinnering. Je bent er door geworden wie je vandaag bent, vandaag is belangrijk.

Piekeren over de toekomst hoeft ook niet. Zoals ik al zei, er zal van alles gebeuren. In je hoofd scenario’s laten afspelen over rampen, is onnodig. Je verpest er het heden mee en je weet toch nooit precies hoe alles zal gaan. Voorzorgsmaatregelen nemen, voorzichtig zijn, allemaal goed. Piekeren, liever niet.

Uiteindelijk bestaat alleen dit moment, het verleden is voorbij, de toekomst is er nog niet. Wil je daar nog beter mee leren omgaan, dan moet je eens denken aan een cursus mindfulness.

Je kunt nooit meer dragen dan de dag van vandaag, dat is meer dan genoeg.

Weet,: Jij bepaalt zelf wat je met je verleden doet. 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.