Verkeerd verbonden


30 Jul

Je lijkt met allerlei draden aan alles en iedereen vast te zitten. Er moet altijd van alles en veel is dringend en dominant aanwezig. Het lijkt soms of iedereen een hapje van je wil. Dat is helemaal niet erg, zo zit de wereld in elkaar en je hebt er steun aan. Verbondenheid is prachtig, aan je partner, je vrienden, je werk en je familie. Al die draden zorgen er voor dat je niet zo makkelijk omvalt, er is altijd wel iemand om je te terug te duwen als je wankelt. Ook kun jij daardoor een hulp voor anderen zijn.

Die draden kunnen ook verbonden zijn met dingen die minder mooi zijn. Mensen die niet goed voor je zijn, die je niet steunen, maar laten bungelen. Doordat je je zo verbonden voelt lijkt het soms of je gevangen zit, letterlijk niet los van ze kunt komen. Loyaliteit maakt dat je je laatste cent weggeeft aan iemand die er niet goed mee omgaat, dat je harde woorden, lelijkheid en misbruik tolereert. Soms lijkt het of iemand de andere kant van de lijn zo stevig vast heeft dat er geen ontkomen meer aan is. Jij hebt door je trouw geen andere keus dan te lijden.

Omdat je als klein jongetje hebt leren luisteren naar grote mensen betekent het nog niet dat je zelf niet meer mag nadenken. Een draad is van jouw kant ook door te breken, je hebt er een denkbeeldig zilveren schaartje voor. Is iemand die bij je hoort slecht voor jou, dan kun je jezelf liefdevol bevrijden en afscheid nemen. Dat mag gewoon. Het lijkt soms wreed, maar je hebt het recht voor jezelf te kiezen, voor je eigen geluk en welbevinden. Ook als de ander vindt dat het niet mag, ook als je verbonden blijft omdat je familie bent en ook als je niet weet hoe de andere terecht komt als je knipt. Het leed van de wereld hoef je niet op je schouders te nemen. Je bent soms minder belangrijk dan het op het eerste gezicht lijkt.

Doe het als het kan zachtaardig, vriendelijk maar zeker. Geef geen dubbele boodschap, laat weten dat je geen narigheid, problemen en last meer verdraagt en dat je daarom los wil. Zorg dat je zelf een zachte landing maakt na het knippen en wees voorbereid op turbulentie. Verandering zorgt dat de balans even weg is en opnieuw gevonden moet worden. Je kunt dan een heftige reactie krijgen. Zorg dat je veilig bent en laat al dat geblaas bij de ander, betrek het niet op jezelf. Wat een ander ook beweert dat jij bent of moet, dat hoort bij de ander en zegt niets over jou. Behoud je waardigheid, stap uit de situatie en laat je niet verleiden terug te blazen als een boze kat. Gelijk krijgen is minder belangrijk dan het lijkt, wees los.

Een draad hoeft niet altijd doorgeknipt te blijven. Als alles anders en beter is geworden kun je er weer een knoopje en een strikje inleggen, als je dat wil. Jij bepaalt.

Weet,:’Jij hoeft geen dingen te verdragen die niet in orde zijn, er mag niet tegen je geschreeuwd worden en zeker mag er geen mens jou aanraken als je dat niet wil. Jij bent de baas over de draden die tussen jou en anderen bestaan.’

17Mar
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.