Vergeven


18 May


Het leven is geen Disney film. Goed is nooit helemaal goed en kwaad niet helemaal kwaad. Dat is een beetje jammer, alles zou een stuk duidelijker zijn op die manier. Het is eigenlijk zo als het bekende yin yang teken, een cirkel die sierlijk en precies verdeeld is in zwart en wit. Maar het wit bevat een puntje zwart en het zwart dus een puntje wit.

In ons hoofd willen we daar niet altijd aan. Onze vrienden zijn goed en vijanden slecht. Als een vriend dan eens iets doet wat buiten dat kader valt schrikken we. Is die lieve vriend nu opeens slecht, moet hij op de andere stapel? Je beste vriendin is opgepakt door de politie, ze heeft oorbellen gestolen. Dat had je niet verwacht van haar, is ze nu nog je beste vriendin? Je grote liefde heeft een grapje over jouw gewicht gemaakt tegen zijn vrienden, jij was er bij. Is hij je grote liefde nog? Dat wiebelt, dat is lastig.

Ook werkt het de andere kant op. Er is die jongen waar je altijd ruzie mee hebt, echt een pester. Je hoort dat hij een hondje heeft gered onder het ijs vandaan. Is hij nu nog je vijand? Een terrorist in de gevangenis heeft zijn nier gedoneerd aan iemand die dat nodig had, is hij nog slecht? Moeilijk toch?

Zo gaat dat eigenlijk altijd, zo onduidelijk is het leven. Zelf ben je ook zo, geen engeltje en geen duiveltje. Misschien meer naar de ene dan naar de andere kant, maar nooit volledig. Daarom kun je begrip hebben voor de fouten die anderen maken. Je hoeft de fout niet goed te vinden, maar je hoeft niet met die persoon als mens af te rekenen.

Vergeven kan en mag. Als je wrok koestert tegen mensen blijft dat soms in je hoofd zitten als een wolkje gif, dat zit niet lekker. Als je een ander vergeeft omdat hij iets verkeerd deed, dus gewoon mens was, vergeef je jezelf mee. Elke vergeving is anders. Je kunt iets uitpraten en elkaar daarna een knuffel geven en er nooit meer over denken. Maar je kunt ook elkaar de hand schudden en allebei voor altijd een andere kant oplopen, zonder rotgevoel. Je wil de ander dan niet meer in je omgeving hebben, maar je gunt hem alle goeds. Ook van een afstand kun je vergeven. De ander kon niet beter doen dan dat, wist het niet, had er de kracht niet voor. Je hoeft hem niet meer te zien en wil niet meer met hem praten, maar je wenst hem toe dat hij een beter mens mag worden.

Als jij vergeeft haal je de angel er uit die de bron van oorlog is. Als je dat kan win je.

Vergeven hoeft echter niet, jij bepaalt. Er gebeuren dingen in het leven die heel erg zijn. Als je geen begrip kan of wil opbrengen voor die persoon is dat logisch en helemaal aan jou. Laat niemand je vertellen dat dat moet of beter is. Wil je het nu niet en later wel, wil je het nooit, het gaat zoals jij wil en niet anders.

De beste wraak op alle slechts dat jou aangedaan is, is zelf gelukkig worden.


Weet,:’ Bijna niets is helemaal slecht of helemaal goed, jij ook niet.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.