Verantwoordelijkheid


02 May

Verantwoordelijkheid

Je bent ouder dan je broer, zei mijn moeder, dus moest ik de wijste zijn, geen ruzie maken, niet mopperen als hij iets stoms deed. Dat vond ik vroeger nogal gemeen. Hij had meer privileges dan ik. Hij was schattig,veel schattiger dan ik ooit nog kon zijn. Mocht ik met mijn verjaardag later naar bed, een maand later op zijn verjaardag mocht hij, drie jaar jonger, gelijk met mij gaan slapen. Dat was makkelijker met het naar bed brengen van ons, blijkbaar. Zo ging dat met zakgeld, straf krijgen en dingen mogen in de puberteit. Ik moest er eerst door en hij had vrij baan. Daar word je niet blij van als oudste.

Mijn moeder had wel gelijk, de grootste, slimste sterkste of rijkste zijn komt met verantwoordelijkheden. Leven doe je niet alleen, zonder zorg voor elkaar zijn we nergens. Ben jij een grote sterke gast en je ziet dat een klein ventje geslagen wordt, wie ben jij dan als je niet helpt? Een grote sterke laffe gast. Als jij een grote zak snoep hebt gekregen en je broer niets. Wat ben je dan als je niet deelt? Een onaardige broer, een met veel snoep, maar kom op… Je hoeft er geen sulletje voor te zijn, het doet niet af van je stoerheid als je een kop thee zet voor je oma die slecht ter been is, integendeel!

Het helpt altijd om je te verplaatsen in de ander. Hoe fijn zou het zijn als er iemand voor je opkomt als jij lastig gevallen wordt door een engerd? Hoe heerlijk zou het zijn als iemand jou een lift geeft zodat je die lange weg niet hoeft te lopen?

Het is makkelijk scoren over de rug van mensen die minder populair zijn, niet zo knap of intelligent als jij. Maar wil je iemand zijn die makkelijk scoort? Wil je de lachers op je hand hebben over de rug van dat ene meisje dat zich niet kan verweren? Het lijkt misschien een goed idee op dat moment, je vriendinnen vinden je grappig, je komt er mee weg. Ook online kwetsbare mensen pesten doe je niet. Vind jij dat je beter bent, toon je dan ook een beter mens. Wil je die persoon echt zijn die zulke dingen doet?

Zo heb je ook de verantwoordelijkheid over dieren. Ze zijn van jou afhankelijk voor eten, zorg en veiligheid. Heb je een dier, dan ben je verplicht er goed voor te zijn. Ook als er niemand bij is en niemand er iets over zegt. Verschoon je hamster op tijd, hij kan het zelf niet. Speel met je kat, hij wordt er blij van. Laat je hond goed uit, hij heeft het nodig. Jij bent degene die beslissingen kan nemen, dingen wel of niet doen. Wees dus een goed mens en zorg voor je beestje. Heb je er altijd zin in? Nee natuurlijk niet, maar het is wel je plicht. Je wordt blijer met jezelf daardoor.

Je hoeft geen padvinder te worden die oude vrouwtjes helpt oversteken. Cijfer jezelf niet weg, ook jij hebt je behoeftes en wensen. Ik weet ook dat anderen er niet altijd een voorbeeld in zijn voor jou, maar beschouw ze dan als een voorbeeld hoe het niet moet. Weet dat hoe meer je bezit, hoe meer macht je hebt en met macht komt automatisch zorg voor anderen.

Weet,: Hoe meer je bent hebt en kunt, hoe meer verantwoordelijkheid je hebt voor anderen.Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.