Van reizen wordt je wijs


01 Apr

Reizen

Weet je wat ik het liefste doe van alles? Reizen. Ik heb de halve wereld al gezien en kan niet wachten op de andere helft. Toen ik op de lagere school zat keek ik al verlekkerd naar de atlas. Mijn grote droom was ooit naar China te reizen, dat heb ik al een paar keer gedaan, geluksvogel die ik ben.

Wat leer je van reizen? Ten eerste leer je dat bagage niet alleen prettig is, maar ook een last. Hoe meer je meeneemt, hoe meer je moet dragen. Dat is niet alleen op reis zo, dat is ook in het gewone leven een feit. We zijn geprogrammeerd om veel te verzamelen, hebben hebben hebben…Maar wat heeft een mens nu werkelijk nodig? Veel minder dan je denkt dus. Ik kan drie maanden reizen met een redelijk formaat rugzak en dan nog teveel mee hebben. En ik ben echt iemand die houdt van leuke kleding en zo, geen afritsbroek type. Ik ging na die lange reis naar huis met twee ongedragen spijkerbroeken, een ongebruikte broekriem en een overbodig paar goudkleurige sandalen.

Bekijk je leven en gooi de ballast overboord. Ook in je kamer of je huisje. Als je het nooit gebruikt en je er niet blij van wordt kun je het beter weggeven. Een oude knoop kun je in een laatje doen, voor als je ooit een paarse knoop nodig hebt. Maar je vergeet hem, je komt hem pas na jaren tegen als je dat laatje opruimt. En als je echt een paarse knoop nodig hebt, die precies zo groot moet zijn als die, weet je niet meer dat je hem hebt en koop je een nieuwe. Dat geldt ook voor schoenveters, duizend elastiekjes, een groene plastic armband, een smurf en een autootje zonder achterwiel. Je gaat je lichter voelen als het er niet meer is.

Wat leerde ik nog meer? Dat ik meer Nederlander ben dan ik dacht. Ik vond mijzelf nogal een wereldburger. Feit is dat in een ander land andere denkbeelden heersen, andere dingen gebeuren. Wat hier mooi en goed is, is dat niet per definitie daar ook. En zijn mijn denkbeelden beter? Soms, denk ik, lang niet altijd. Ik begrijp er buitenlanders in Nederland beter door. Ik loop bijvoorbeeld door India met een wijde gekleurde katoenen broek zoals alle andere reizigers. Schaamteloos, ik vind het leuk, het zit lekker. Maar de mensen uit India doen dat zelf echt niet. Die vinden het een pyjamabroek waar alleen toeristen in rondstruinen, ze moeten er om lachen. Maar ik vind het gewoon, omdat mijn mensen het gewoon vinden. Loop ik dan voor gek of niet? Conclusie, ik ben onaangepast.

 Reizen is wijs worden. Ik raad je van harte aan de wereld waar je op woont te gaan zien. Sta open voor andere culturen, maak kennis. Het neemt angst voor het onbekende weg. Je bent weg uit je vertrouwde omgeving, dus moet je opnieuw ontdekken wie je bent, zonder de gebruikelijke context van familie, vrienden, de supermarkt en de bibliotheek. De wereld is zo veel groter, Nederland is niet het centrum er van. Ga kijken.

Mocht je echt gaan, bereid je dan goed voor. Lees over het land waar je heen gaat, neem je vaccinaties.  Ook moet je een klein reisapotheekje mee nemen, met spul tegen diarree, zonnebrandcrème, en meer. Pas op je spullen en zorg dat je genoeg geld hebt om de reis af te ronden. Pas je aan aan het land wat je gaat zien, heb respect voor de cultuur. Ja lieve Jacqueline?

Goede reis!

 Weet,: Van reizen leer je jezelf kennen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.