Transgender


23 Feb

Transgender

Respect heb ik voor het leven van alle mensen. Geen leven is makkelijk, ook niet als je jong, knap en rijk bent. Je hoeft de roddelbladen maar open te slaan om te zien dat degene waarvan jij denkt dat alles mee zit ook geen vlekkeloos leven heeft. Maar ik neem altijd mijn denkbeeldige hoed af voor mensen die te maken hebben met lastigheden met hun gender. Zelf ben ik geboren als meisje, zo heb ik mij altijd gevoeld, geen twijfel mogelijk. Maar het is niet voor iedereen zo makkelijk.

Om te beginnen wil ik uit de wereld helpen dat je, als je transgender bent, eigenlijk het andere geslacht bent dan zoals je je voelt. Mooi niet! In de baarmoeder beginnen we lichamelijk allemaal precies hetzelfde. In aanleg hebben we dus alles, tepeltjes die borsten kunnen worden of gewoon tepeltjes zonder nut. Een geslacht dat zich zowel tot penis als vagina kan ontwikkelen. Onder invloed van hormonen word je daarna lichamelijk een jongen of een meisje. Heel soms iets er tussenin, maar dat is een ander verhaal.

Als nu in jouw hoofd, de regelhormonen niet passen bij wie je bent. Je weet dan dat je er uit ziet als een meisje, maar een jongen bent, of andersom, dan doet dat je verdriet. Je hoofd moet dan jaren werk verrichten om uit te vinden wat er aan de hand is en wat er mee kan of wat niet kan. Kies je er uiteindelijk voor om daar mee aan de slag te gaan dan ligt er een zwaar traject voor je. Ben je zelf blij met je beslissing, je omgeving is dat echt niet altijd. Wat de anderen zomaar krijgen, daar moet jij hard voor vechten.

Gelukkig is er tegenwoordig veel hulp en zijn er genoeg mogelijkheden om uit te kiezen. Maar geestelijk en lichamelijk is een transitie zwaar. Ook daarna gaat niet direct de hemel open. Je kunt kampen met onzekerheid over je uiterlijk, misschien lastiger verkering vinden. Naast al het gedoe waar iedereen doorheen gaat in zijn leven heb je er nog gratis een grote lading persoonlijk gedonder bij gekregen.

Daarom heb ik zo veel respect voor mensen die dat pad durven nemen. Als je weet dat een vriend van jou die richting kiest, wees er voor hem. Behandel hem zoals je zou willen dat jij behandeld zou worden, plus een beetje extra uit respect voor zijn dapperheid.

Ben je zelf iemand die al die stappen extra moet nemen om jezelf te kunnen zijn, zoek steun. Ik maak een buiging voor je, bak een appeltaart voor je en geef je een high five. Ik wens je alle kracht en geluk van de wereld.

 

Weet: Eigenlijk een man/vrouw zijn, bestaat niet. Je bent wie je weet dat je bent.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.