Tijd vliegt


26 Apr

 

Tijd

 ‘De tijd vliegt’, ik hoor het mijn opa nog zeggen. Voor je het weet ben je oud en dan denk je: ‘ waar is die tijd toch gebleven?’ Ik dacht ,:’ ja opa, dat lijkt allemaal wel zo, maar vijf minuten in de stoel van de tandarts zijn toch echt vijf hele minuten, een dag op school duurt gewoon een dag. Dus waarom zou de tijd zo snel voorbij gaan? Dat lijkt maar zo vanuit uw perspectief, terugkijkend.’

 Ik had gelijk, en opa had dat ook. Elke minuut elk uur elke dag en elk jaar ervaar je. Soms wens je dat je ouder was, dat de schooldag voorbij was, dat je verjaardag er al was. Maar de tijd gaat door, is kostbaar en komt nooit meer terug. Hoe dramatisch dat ook klinkt, het is zo. Mijn opa is er al lang niet meer, ik ben tot mijn eigen verbazing zelf een oma geworden. En het lijkt mij ook zo kort geleden dat ik zelf naar school ging. Tijd is blijkbaar een rekbaar begrip.

 Het is belangrijk te beseffen dat, al lijkt de tijd niet op te kunnen als je jong bent, een leven beperkt is. De mensen waar je van houdt zullen niet altijd bij je zijn. Je problemen van nu gaan over, nieuwe komen. Alles verandert voortdurend. Wens je leven niet weg, gebruik je tijd. Ik zeg niet dat je elk uur moet benutten met het schrijven van boeken, parasailen en reizen naar Tibet. Zo intens hoeft het niet. Maar besef dat je nu leeft, dat je nu de dingen moet doen die je wil doen. Wil je tango  leren dansen, doe het, wil je twintig kilometer kunnen skaten, ga er voor. Wil je een eigen bedrijf beginnen, nu al? Laat je niet tegenhouden. Nu moet je ook laten weten dat je van de mensen om je heen houdt, want dat zal niet altijd kunnen.

 Gelukkig heelt tijd ook wonden, verdrietige dingen krijgen een plekje in je hart en doen minder pijn. Je stommiteiten worden vergeten en zijn niet meer dan een les die je vroeger geleerd hebt en die maakt dat je bent wie je nu bent. Je wordt door de tijd als het goed is steeds meer jezelf. Je blijft wie je was, maar er komen nieuwe ervaringen bij. 

 Het hoort zo, het heeft een schoonheid al is die soms een beetje weemoedig. Zorg dat je aan het einde van de rit geen spijt hebt. Mensen hebben eerder spijt van de dingen die ze niet gedaan hebben aan het eind van hun leven dan van de dingen die ze niet goed gedaan hebben. Je mag proberen, het mag mis gaan en het mag ook lukken. 

 Stel dat je nu 94 was en een tijdmachine toverde je terug naar je huidige leeftijd. Opeens heb je alle kansen terug, je beweegbare lijf, levenstijd. Wat zou je dan doen? Doe dat nu! Kom van de bank af, zet de tv uit, ga achter je computer vandaan. ( Als je happy spider gelezen hebt. ) Je hebt alles te winnen en niets te verliezen.

Weet,:' Doe nu wat je wil doen, tijd is een rekbaar begrip.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.