Spelen


30 May

Spelen


Spelen is niet kinderachtig. Kinderen doen het altijd, dat wel, ze ontwikkelen er door. Ze leren, ontdekken en worden er sociaal door.  Maar als je groot word moet je het niet verleren. Spelen is dan ook nog goed voor je, het lijkt nutteloos maar dat is niet zo. Dingen die ogenschijnlijk nutteloos lijken hebben wel degelijk een doel. Leuke dingen doen, en wat leuk is geheel aan jou, vermindert stress. Work hard, play hard.

 Je doet al zoveel dingen die moeten. Je moet naar school, je moet werken, je moet flossen, je moet je rekeningen betalen, je moet schoonmaken en je moet de vuilnisbak buiten zetten. Dat doe je allemaal braaf. Maar moet na moet verkrampen de spieren tussen je schouders en van verkramping krijg je hoofdpijn en meer ellende. Dus doe netjes wat het leven van je vraagt, maar zorg dat je tijd over hebt om iets te doen dat maakt dat je plezier hebt. Of dat nu vissen vangen voor de lol of volksdansen is, kleuren voor grote mensen of een show geven voor de spiegel met je borstel als microfoon. Doe het, schaam je er niet voor.

Door dingen te doen die niet zinnig zijn kom je op ideeën. Het inspireert. Teken niet om iets moois te maken, maar teken voor jezelf. Zorg dat je hersenen nieuwe verbindingen gaan maken door buiten het hokje te denken. Dan wordt het verrassend en helemaal van jou. Schrijf, want als je schrijft ben jij de baas over de wereld. Wacht niet op inspiratie, schrijf gewoon. Je hoeft het nooit aan iemand te laten lezen als je het niet wil. Maar goed dat het voelt.

De leukste mensen spelen. Neem Willem Dieleman, de pannenkoeken avonturier. Hij trekt met een koekenpan de hele wereld over. Heeft de hele wereld pannenkoeken nodig? Nee, maar wel de geweldige energie die Willem met zich meebrengt. Wordt hij er rijk van? Nee, maar hij verbindt mensen en brengt pret, omdat hij het wil, daar wordt hij zelf ook blij van.

En wat dacht je van mensen die wildbreien, die een trui breien voor een beeld in het park of een lantaarnpaal. Volgens mij hebben die veel binnenpret. De mensen die de geluksroute bedacht hebben, die zijn ook leuk. Google er maar eens op. Nutteloos, maar ontzettend waardevol. ( Trouwens niet alleen gamen op de computer hè, dat kan een verslaving worden. Doe dat met mate, gewoon soms.)

Dus als je ouder wordt, en je denkt dat je heel serieus moet worden. Zorg dat je geen diepe rimpel in je voorhoofd krijgt. Wees serieus, wees verantwoordelijk, maar niet alleen dat. Ga stoep krijten, organiseer een skippybal disco of maak een muurschildering in je slaapkamer. The sky is the limit. Ik kan niet voor je bedenken wat jou uniek maakt. Verzin, durf, leef en wees een leuk mens. Ik ben nu al fan van jou.


Weet,:’ Blijf altijd spelen, dat houdt je in balans.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.