Pesten


10 May

Pesten


In bijna elke schoolklas gebeurt het, en soms op andere plaatsen ook, pesten. Pesten is iets anders dan plagen. Ik hou van plagen, als ik je aardig vind plaag ik je graag en ik vind het leuk als je het terug doet. Het gaat om de intentie waar het mee gebeurt. Ik plaag je als we goed met elkaar omgaan en de stemming fijn is, ik let er zorgvuldig op of ik niet over je grenzen heen ga en jij niet over die van mij. Het schept een band, we hebben lol, we voelen gelijkgestemdheid. Plagen is een spel. Pesten niet.

Pesten doe je met een heel andere intentie. Je maakt een slachtoffer. Je respecteert de ander niet, dendert zonder er iets om te geven over zijn grenzen heen. Sterker nog, je let er niet eens op of de ander grenzen heeft, het maakt je niet uit. Bij pesten gaat het om jou, om hoe jij je voelt. Je doet het met elkaar soms, je zegt daarmee,: Wij zijn anders, beter. Met ons is niets mis. Met jou wel, jij bent minder dan ons.’ Misschien lijkt het af en toe onschuldig en lijkt het veel op plagen. Maar dat is het niet, pesten doet pijn. Bij deze vertel ik het je, het doet pijn. En nu je het weet ben je je onschuld kwijt, je kunt het niet meer afdoen als een geintje waar die ander maar tegen moet kunnen. Had hij maar sterker moeten zijn, had hij zich maar niet zo moeten kleden, had hij maar precies zo moeten zijn als mij. Bepaal jij dat?

Misschien doe je het uit je eigen onzekerheid, heb je het heel hard nodig. Je afzetten tegen iemand die nog weerlozer is dat jijzelf, zodat je je beter kan voelen. Dat is niet de manier. Misschien werkt het wel even, je lacht wat met je vrienden.  Je beseft dat jij lekker niet dik bent, niet hoogbegaafd of niet homoseksueel, maar als je een beetje hersenen hebt zul je uiteindelijk beseffen dat jij er niets meer van wordt dan je bent. Integendeel, het doet af van wie je bent. Ook die vrienden die met je mee lachen zien uiteindelijk wie je bent. Iemand zonder respect voor anderen.

Iemand die gepest wordt heeft daar last van, niet alleen op dat moment. Het maakt dat iemand zich onzeker, ongeliefd en zelf angstig kan voelen. Gebeurt dat structureel, dat is er veel werk voor nodig in het latere leven van mensen om er weer bovenop te komen. Soms, soms is het zo erg dat iemand zelfmoord pleegt. Dat is extreem, maar begrijp je hoe het aankomt? Voel je het?

Ken je mensen die pesten en heb je er lef genoeg voor. Zeg er wat van, doe er wat aan. Ik weet dat het doodeng is en je zelf slachtoffer kan worden als je het probeert. Maar als je sterk genoeg bent, doe het.

Word je gepest. Weet dan dat je meer kracht hebt dan je denkt, laat het niet over je kant gaan. Als je het wegwuift, laat gebeuren, heb je kans dat het blijft bestaan. Laat van je horen, bijt van je af. Zoek hulp, zoek steun, dat is eng je zult je alleen voelen nu, maar je hoeft dit niet alleen te ondergaan. Je hebt alle recht om uit de situatie te stappen. Niemand hoeft pijn in zijn buik te hebben om naar school te gaan. Je denkt misschien dat je de enige bent, maar het gebeurt ontzettend veel, met allerlei mensen. Pesten gaat niet over jou, het gaat over de domheid van de ander, echt waar.

Weet,: ‘Is er geen gelijkgestemdheid, dan is plagen pesten. ’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.