Oud, nog ouder, stokoud


07 Apr

Oud worden

Iedereen wil het worden, niemand wil het zijn. Je wordt het, tenzij je jong sterft allemaal, ouder, oud, stokoud. Het heeft een negatieve bijklank. Jong snel en wild moet je zijn, anders tel je niet mee. Als je jong bent is er een kans dat je oudere mensen ziet als figuranten in je leven, ze zijn niet echt van belang. Hun meningen zijn gedateerd, ze zijn hooguit schattig.

Dat schattig is dus een vergissing. Dat schattige vrouwtje met dat hondje denkt misschien wel heel veel aan seks, en die man die met die stok loopt heeft zijn kinderen vaak geslagen toen ze nog jong waren, dat hij het niet meer doet komt alleen maar omdat ze groot geworden zijn. Dat lieve mevrouwtje in de supermarkt is een hoogleraar die schitterende boeken schreef. Oudere mensen zijn niet schattiger dan jonge. Sommige zijn het wel, sommige niet. Je wordt vaak wel milder als je ouder wordt. Dat komt doordat je veel kennis opdoet en beseft dat veel strijd niet de moeite waard is. Dit in combinatie met een vermindering van het hormoon testosteron maakt dat je aardiger bent voor de wereld om je heen.

Oudere mensen hebben ook gewoon seks, niet iedereen, maar de meeste oude mensen hebben dat wel. Dat is heel hoopvol voor de toekomst, toch?

Degene die je nu van binnen bent blijf je. Hou je van muziek, dan zul je dat waarschijnlijk blijven doen, al zal je smaak veranderen. Ben je een lieverd, dan blijf je waarschijnlijk een lieverd, je naïviteit raak je misschien wel kwijt. In de basis blijf jij jij, uiteindelijk verandert alles en iedereen voortdurend, maar ik voel me niet iemand anders dan toen ik veertien was. Wel word je meer, dat komt door alles wat je meemaakt, er wordt heel veel toegevoegd. Als je stokoud wordt kun je ook weer veel kwijtraken van wat je onderweg opdeed. Maar ook dan, je bent gewoon nog jij.

Ouderen zijn dus geen ander soort mensen, al lijkt dat zo.

Het grote geheim van ouder worden is dat het fijn is. Over het algemeen zijn oudere mensen gelukkiger dan de jongeren. De druk gaat meestal van de ketel, op een bepaald punt in je leven. Dan zie je iedereen om je heen rennen en moeilijk doen terwijl je zelf stilstaat en denkt,:, Kijk ze zich toch eens uitsloven!’ je hoeft niet meer mooi, sterk en veelbelovend te zijn, je mag gewoon zijn wie je bent. Daarom zijn grootouders en jonge kleinkinderen zo verliefd op elkaar. Ze snappen elkaar.

Ouder worden gaat heel geleidelijk. Je merkt het vaak niet. Tot je je bewust bent dat je mensen van dertig als jong ziet en je je afvraagt waarom die kinderen allemaal zo laat op straat zijn op vrijdagavond. Je merkt het als je dingen lichamelijk niet meer kunt die je vroeger makkelijk kon. Mensen zien zichzelf zelden als oud. Het is het perspectief waarvandaan je het bekijkt. Voor een kind van zes is achttien oud, voor iemand van zestig is achttien de leeftijd van een kind.

Het stomste wat je kunt doen is oude mensen uitlachen of niet goed voor ze zijn. Want ooit, en dat gaat sneller dan het lijkt, zul jij er ook een zijn.


Weet,: Ouder worden is vaak leuker dan het lijkt.


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.