Oordelen, veroordelen


09 Jun

Oordelen over andere mensen doen we altijd, ook als we denken dat niet te doen. We vinden er wat van, het gedrag van de rest van de mensheid. In ons hoofd speelt er voortdurend van alles af, we wegen de anderen op het weegschaaltje van onze eigen normen en waarden, keuren goed en af. In wezen is dit niet zo erg. Het is zelfs nodig, we moeten immers selecteren wie betrouwbaar is, niet gevaarlijk, wie een potentiële vriend of partner is. Er moet een schifting plaatsvinden zodat de juiste mensen op de juiste plaats komen in ons leven. Sommige wil je graag om je heen, van anderen neem je met liefde afscheid.

Anders wordt het als we veroordelen. Dan stel je jezelf boven anderen en doe je kwaad met je oordeel. Als je bijvoorbeeld iemand uitsluit uit je groepje vriendinnen omdat ze niet de kleding aan heeft die jullie mooi vinden. Het is niet gek dat je graag bent met mensen die erg veel op jou lijken, je hoeft ook niet met iedereen om te gaan. Maar uitsluiten kan erg kwetsen. Bedenk of het dat waard is, is het zo erg dat iemand anders is? Van anders zijn kun je ook leren, al is het maar iets over jezelf. Sluit je toch iemand uit, probeer dat dan zo zachtaardig te doen als mogelijk. Stel je voor dat je het zelf was. Doe geen pijn, zo weinig als mogelijk is in ieder geval.

Je hebt nooit volledig zicht op de situatie van de ander, al lijkt dat zo. Je weet niet alles wat er plaatsgevonden heeft en je weet niet waarom iemand een keuze maakt die jij misschien niet gemaakt zou hebben. Besef dat, geef de ander een beetje ruimte daarvoor in je hoofd. Schrijf iemand niet snel af, iedereen maakt fouten in jouw ogen en neemt hij onhandige beslissingen. We leren allemaal voortdurend, ook jijzelf bent niet perfect. Verwacht dus geen ook perfectie van iemand anders.

Probeer bij jezelf te herkennen wanneer over iemand spreken roddelen wordt. Herken je eigen behoefte om beter, mooier en slimmer te willen zijn dan andere mensen en vergeef jezelf daarna ook weer. Het is ontzettend menselijk om dat te doen, maar kwets niet. Word niet de bron van het verdriet van een ander mens.

Doet iemand iets wat je niet begrijpt, vraag waarom dat is. De antwoorden kunnen je nog verrassen, anders zijn dan wat jij in je hoofd had. Schroom ook niet om te zeggen wat je van iets vindt dat je echt niet bevalt. Je veroordeelt dan niet de persoon, maar wel datgene wat je niet prettig vindt aan zijn daden. Steelt je beste vriendin in de supermarkt, dan kan ze nog steeds je beste vriendin zijn, terwijl je goed duidelijk maakt wat je vindt van wat zij doet. Gaat iemand echter volledig je grenzen over, zeg dat dan ook en neem dan afstand van die persoon. Wees daar helder in.


Weet,:’Niemand is perfect, ook jij niet.’Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.