Onzeker van jezelf


20 Mar

Onzekerheid

 

Alles heeft een plus en een min. Elke emotionele staat heeft een positieve kant en een valkuil.

Je kunt agressief zijn, maar ook assertief. Meegaand zijn is goed, geen ruggengraat hebben is niet zo fijn. 

Zo kun je zelfinzicht hebben, jezelf vragen blijven stellen over je handelen en je bescheiden opstellen. Of je kunt jezelf minderwaardig voelen, voortdurend aan je uiterlijk en je handelen twijfelen. Bij het laatste doe je jezelf te kort, je bent onzeker.

 Ben je onzeker, dan ben je niet de enige. Welkom in het grote leger. Het leven vraagt zoveel van ons op zoveel verschillende vlakken. Je moet mooi genoeg zijn, slim genoeg zijn, sterk, ondernemend en veelbelovend genoeg zijn. Hoe weet je zeker of het lukt? Bij tijd en wijle hebben de meeste van ons gevoelens van onzekerheid. Zolang dat weer over waait en je je niet structureel minderwaardig voelt is er niets aan de hand.

 Wat te doen als dat wel zo is? Perfect zijn bestaat niet, ook niet bij de anderen. Ook niet als je denkt dat ze dat wel zijn. De mensen die het hardst schreeuwen overschreeuwen hun eigen onzekerheid soms. De mooiste meiden met hun arrogante blik durven misschien niet zonder make up de straat op. Ze kunnen lelijk tegen je doen om zichzelf beter te voelen, jammer maar het gebeurt. Je bent niet minder dan een ander. Niet gelijk, dat is waar, wel gelijkwaardig. Niemand kan daar met woorden of blikken iets aan veranderen!

 Let op je lichaamshouding. Hoe sta je, hoe kijk je. Gebogen schouders, handen in de zakken? Verschuil je je achter je haar of je boek? Experimenteer met een meer open houding. Je armen niet gevouwen over je borst, maar ontspannen langs je zij, rug recht. Loop niet dicht langs de huizen, maar neem eens het midden van de straat. Als iemand je aankijkt, kijk niet direct weg. Glimlach licht terug, geef een knikje. Jouw onzekerheid kan zonder dat je het bewust bent voor arrogantie of desinteresse worden versleten, wist je dat? Wees dus vriendelijk en open, het is minder eng dan het lijkt. 

Wees je eigen supporter. Kijk heel eerlijk naar wat er allemaal leuk en goed aan jezelf is. Niet hard zijn. Vooral als het leven moeilijk is mag je niet meedogenloos tegen jezelf doen. Je zult de hele leven naar je eigen gedachtes moeten luisteren, ze kunnen maar beter positief zijn. Werk aan het versterken van je talenten en je mooie punten. Vergelijk jezelf niet met anderen. Behalve als je topsporter bent, dan moet je winnen. De rest van ons krijgt geen medaille, goed is goed genoeg.

 Krijg je een compliment, wuif het dan niet weg. ‘Die jurk, dat ding heb ik al zo lang? Mijn vrijwilligerswerk, stelt niets voor, dat kan iedereen.’ Niet doen, een compliment moet je in gedachten opspelden en de hele dag met trots dragen. ‘Dank je, leuk dat je dat zegt. Ik ben blij om te horen dat het je opvalt, fijn!’

 Kom je er in je hoofd echt niet uit, blijf dan niet ongelukkig rondlopen he? Laat je via de huisarts doorverwijzen naar een psycholoog, soms hebben we een tikje nodig om weer op de rails te komen. Je hoeft het niet aan anderen te vertellen. En nee, je hoeft er geen doorgedraaid  wappie wappie gompie voor te zijn om dat nodig te hebben. Je zou eens moeten weten wie dat allemaal doen of gedaan hebben.

 Hey weet je, je leest Happy Spider, dus volgens mij ben je een leuk mens.


Weet,: Je bent niet de enige die wel eens wankelt.

 

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.