Mooiheid is maakbaar


14 Jul

Vroeger hadden we alleen elkaar om te vergelijken. Daarnaast bestonden film en popsterren en fotomodellen. Dat was al meer dan genoeg om je onzeker en lelijk te voelen. Tegenwoordig is het nog erger. Op de sociale media lijkt het er op dat heel veel mensen prachtig zijn en daardoor gelukkig. Mensen die niet zo onbereikbaar ver van je af staan ook, op facebook instagram en youtube kun je leeftijdsgenoten zien die alles zijn wat jij zou willen zijn. Alles waarvan je denkt dat jij eigenlijk zou moeten zijn. Dat is een mokerslag voor je zelfbeeld. Je moet tegenwoordig wel erg sterk zijn om daardoor niet te gaan wiebelen.

Nog lastiger wordt het dat veel haalbaar en maakbaar lijkt. Alles is te koop. Dure cosmetica designer kleding, maar ook een puntige neus en ronde billen. Als je haar niet als een waterval over je schouders valt ligt dat aan jou, want het is te koop. En wat dacht je van je vagina? Ik had vroeger echt geen idee dat die ook mooi moest zijn. Nu is er een operatie die je binnenste schaamlippen kleiner maakt zodat hij lijkt op eentje van een foto uit een mannenblad waar iemand flink met Photoshop mee in de weer is geweest. Er bestaat deodorant voor mooie oksels. Je kunt je tenen laten inkorten zodat ze dezelfde lengte hebben. Je anus kan gebleekt worden, hoe vaak bekijk je dat ding? Het kan niet op.

Als je nu jong bent, ik wens je kracht. Je zou haast vergeten dat iedereen al zijn eigen soort mooiheid heeft en dat jij en jij alleen de keuze hebt je iets van die dingen aan te trekken of niet. De wereld bepaalt dat niet voor jou. Het is niet de hoeveelheid likes die jouw foto krijgt die vertellen of je deugt of niet, maar de gedachten in je eigen hoofd. Je mag uiteraard aandacht besteden aan je uiterlijk, maar pas op dat het leuk blijft. Uiteindelijk is het nooit genoeg. Er heeft altijd iemand blonder haar, duurdere schoenen en een stralendere huid.

Bepaal zelf wanneer het mooi is. Er bestaat zoiets als genoeg. Als jij iets aan je neus wil laten doen mag dat, het is jouw lijf. Niemand kan je zeggen dat dat ijdel is of niet nodig, jij bepaalt de regels. Zorg alleen dat het niet de regels zijn die de buitenwereld je oplegt, want dan sla je door. Je moet er gelukkig van worden en blijven, dat is het goede gevoel.

Doe je computer uit en loop door de stad. Kijk om je heen, iedereen is anders. Het is geen wereld van modellen en sterren en dat is prima. We komen aan, worden ouder, krijgen puistjes of een bril. We zijn namelijk echte mensen, allemaal. Jij net zo goed als iedereen, de norm is voor jou niet hoger.

Het geheim is dat de mensen die in jouw ogen de perfecte looks hebben, nog steeds onzeker zijn. Ook zij moeten moeite doen om verkering te krijgen en te houden. Ook van hen wordt er steeds meer gevraagd en wachten er anderen om hen van de troon te stoten. Het ideaalbeeld bestaat niet.


Weet,:’Jij bepaalt hoever je gaat in de zorg voor je uiterlijk, niet de rest van de wereld.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.