Mooi willen zijn


27 Apr

De mooiste zijn.

We krijgen een dubbele boodschap. Aan de ene kant hoor je dat uiterlijk niet belangrijk is, het is het innerlijk dat telt. Aan de andere kant word je voortdurend beoordeeld op hoe je eruit ziet. ijdelheid loont. Ben je afgevallen of draag je nieuwe kleren, dan word je bedolven onder de complimenten. Besteed je veel aandacht aan hoe je eruit ziet, dan levert dat dus op.

Dat is toch niet eerlijk? Nou nee, eerlijk is er toch al niet zo veel in het leven. Eerlijk is een concept waar je vaak boos om kan worden, je hebt geen controle over eerlijk. Wat is dat is en daar deal je dan mee, dat is veel beter voor je gevoel.

Goed, hoe pakken we dit dan aan? Je zou prima door kunnen schieten in het oogsten van complimenten. Youtube staat vol met tutorials over hoe je er op zijn best kunt uitzien. Daar kun je de hele dag mee bezig zijn, het kan altijd beter. Je kunt al je geld uitgeven aan kleding, schoenen en make-up. Er zal altijd iemand mooier zijn, iemand meer volgers hebben, meer aandacht krijgen dan jij. Het is een strijd die je niet kunt winnen, zelfs niet van jezelf. Ook al ben je de mooiste vrouw van Nederland, dan heb je soms een puistje, ergens een vetrolletje, een haar uit je oor of een snotje aan je neus. En al zorg je dat je dat allemaal keurig niet hebt, en dat is een dagtaak, dan wordt je toch langzaam ouder en wordt er iemand anders de mooiste vrouw van Nederland.

Als je dat beseft scheelt dat stress. Als je weet dat je niet hoeft te winnen van andere mensen, dat dat ook niet kan, kun je er van genieten. Als je houdt van mode en make up, geniet er van. Neem de complimenten, maar laat je er niet gek door maken. Krijg je ze niet, dan hoef je je dat niet echt aan te trekken. Hoe dan ook, je hoeft alleen maar de beste versie van jou te zijn, niet die van iemand anders. Jij bepaalt de grens, niet een industrie, geen andere mensen, jij.

Schiet ook liever niet door naar de andere kant. De wereld moet me nemen zoals ik ben. Met koffievlekken op je shirt, een dikke mee-eter op je kin en een rits die vastzit met een veiligheidsspeld en al. Daar geef je geen leuke boodschap mee af, je zet jezelf een beetje op een zijspoor daardoor. Door helemaal geen zorg aan je uiterlijk te besteden geef je de boodschap af dat het je allemaal niet kan schelen. Zorg voor heel, zorg voor netjes en liefst een beetje voor jouw vorm van leuk. Dat straalt respect uit naar jezelf en naar anderen. Eerlijk? Not so much, maar het leeft wel prettiger.

Probeer zelf mild te zijn in je oordeel naar anderen. Net zoals bij jou is dat uiterlijk alleen een façade, een buitenkantje, als je erdoorheen kijkt, krijg je soms onverwachte verassingen. Daar doe je jezelf een plezier mee.

Weet,: In de race om de mooiste te zijn verlies je altijd. Je wint pas als je stopt met deelnemen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.