Moet kunnen, toch?


10 Nov

Schelden doet geen pijn, zeiden de kinderen bij mij op school vroeger. Dat klopt dus niet, weet ik nu. En niet alleen schelden doet een mens pijn, ook stomme grapjes. Een stom grapje ten koste van een ander is ook letterlijk ten koste van die ander. Er breekt een klein stukje van zijn geluksgevoel af. Als dat heel vaak gebeurt is je geluksgevoel op en ben je dus ongelukkig. Dan moet je hoofd heel hard werken om weer vrienden met jezelf te worden.

Je kunt zelf denken dat het leuk is en dat het wel kan. De ander lacht mee, dat betekent dat hij het niet erg vindt, toch? Je moet wel ergens tegen kunnen hoor, wij zijn niet zo kinderachtig en we houden van een geintje, toch?

Iemand die te zwaar is weet dat zelf ook echt wel. Hij staat wellicht met regelmaat voor de spiegel en worstelt met het waarderen van zijn eigen uiterlijk. Die worsteling zien we niet, hij is een blije jongen met zelfspot. ‘Zou je wel op die stoel gaan zitten? Neem nog een patatje, je kunt het hebben. Je hebt grotere borsten dan je zus.’ Hij lacht met je mee, de sfeer is goed. Maar als hij onder de douche staat gaan jouw woorden door zijn hoofd en houdt hij minder van zijn lijf. Ook als hij alleen in bed ligt hoort hij die echo.  Plagen is geen pesten, toch? Doe maar gewoon niet.

Sommige dingen doe je al vanzelf niet, omdat het vreselijk ongepast voelt. Je zegt niet tegen je vriendin die een donkere huid heeft,’Meid, ik snap niet dat je met zulke zwarte benen een korte broek draagt, doe er wat aan zeg. Het lijkt wel of het licht uitgaat als je voorbij komt. ‘ Als je dat zou doen zou niemand dat accepteren, je zou haar kwetsen, gemeen zijn. Maar die vriendin van jou met dat hele lichte velletje moet er wel aan geloven. ‘Dat kan niet hoor, die melkflessen. Je maakt me blind met die benen van jou. Zorg dat je een kleurtje krijgt voor je er zo bij gaat lopen.’Je denkt dat je dat dus wel kunt zeggen. Sterker nog, je verwacht dat ze het zelf ook grappig vindt. Niemand zal je er op corrigeren, leuk grapje. Maar voor haar, met haar rode haar is het misschien een reden om zich onzeker te voelen over haar huidskleur en zich elk voorjaar af te vragen of ze wel met een jurkje de straat op kan. Er worden een hapjes genomen uit haar geluk. Doe maar lekker niet.

Zelfspot lijkt het wapen tegen stomme grapjes. Het werkt wel om de anderen voor te zijn en zelf een geintje te maken over je handicap of je seksuele geaardheid. Maar pas op dat je zelf geen hapjes uit je eigen geluk gaat nemen. Pas op dat je de anderen niet laat denken dat die grapjes kunnen. Ik zeg niet dat dat helemaal niet kan. Soms is zelfspot een teken dat je er boven staat, jezelf allang geaccepteerd hebt zoals je bent en je er helemaal lekker en sterk bij voelt. Maar het hoeft niet, echt niet. Over anders zijn hoeft niet leuk gedaan te worden. Je bent niet kinderachtig als je je grenzen stelt.

Ook als iemand lang is, bovengemiddeld intelligent is of van een rijke familie komt. Hou op...doe niet, benoem het niet als grap. Ze weten dat zelf al een poosje.

En dan heb ik het natuurlijk nog niet eens tegen stomme dingen roepen op straat naar mensen. Ook als je vrienden om je lachen als jij dat doet. Kom op...die persoon wil je echt niet zijn.


Weet,’Wees voorzichtig met grapjes, soms zijn het hapjes.’

01Jul
19Jul
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.