Liefde


01 Apr

Liefde

Bestaat de enige ware, je soulmate, degene die alleen voor jou bestemd is?

Nee.

Nee??? Nee, dat zou lekker zijn. Jij woont in Groningen en je ‘enige ware’ woont in een dorpje in Lapland. Dan zou de kans dat je hem vindt wel erg klein zijn. Die jongen in Lapland zou misschien zo goed bij je passen dat je samen gelukkig zou zijn. Maar je zou net zo goed passen bij die ene uit Amsterdam, die uit Porto of die uit Scheveningen, en nog duizenden meer! Iedere relatie zou anders zijn, maar allemaal goed. En dan zijn er nog heel veel waarmee je redelijk gelukkig zou zijn.

En die jongen uit Lapland op zijn beurt zou ook heel goed passen bij een meisje uit Dortmund, eentje uit, Zuid Afrika en eentje uit Rotterdam enz.

Geen een speciale ware liefde dus. Maar degene die je tegen komt kan wel precies jouw lief worden. Ik geloof niet in de enige, maar wel in echte liefde.

Romantische liefde, de liefde waarbij je verliefd wordt dus staat in alle liedjes beschreven. Het is een tijdelijke gekte. Jouw hormonen gaan aan. Je hebt een object in het vizier waarbij je ook seksuele prikkels krijgt. Die hormonen laten je hoofd echt gek doen, je ziet die persoon niet meer zoals anderen hem zien, maar door een roze bril. Zijn korte dikke vingertjes zijn schattig, zijn borstelige haar lief. Je denkt bij alles aan hem, alle liedjes gaan over hem, je wil over hem praten. En liever nog dan alles, wil je hem kussen...en meer.

Voelt hij zich ook zo over jou, dan heb je bingo! Zo niet dan breek je je hart. Tijdelijk, harten herstellen zich weer.

Na een poosje gaat de chemie in je hoofd over en zie je hem zoals iedereen hem ziet. Dan vind je zijn zweethandjes misschien niet meer schattig en zijn weerbarstige haar lastig. Je maakt het uit. Dat gebeurt de meeste mensen wel eens.

Of je bent van hem gaan houden. Dan maakt zijn uiterlijk niets meer uit. Dan is hij de ware geworden, ook al komt hij niet uit Lapland. Dan heb je dus een relatie. Een relatie gaat om veel meer dan seks. Is het al moeilijk jezelf te begrijpen, nu heb je te doen met nog iemand. En die iemand heeft een andere mening dan jij, houdt van andere dingen, komt uit een andere familie met andere gewoontes. Dat is per definitie lastig, daarom gaat dat zo vaak fout. Ook als mensen elkaar lief vinden, het is gewoon moeilijk.

Als het wel lukt heb je de hoofdprijs. Jij zorgt voor hem, hij voor jou. Je kunt met elkaar lachen, schaamt je nergens voor en je troost elkaar als je verdriet hebt. Prachtig. En dan nog heb je soms nog momenten dat het moeilijk gaat, ondanks dat alles zo mooi is. Liefde is dus prachtig en ongemakkelijk tegelijkertijd.

Heb je een lief, koester hem dan. Vergeet niet te zeggen hoeveel je van hem houdt, regelmatig. Maak geen onnodige ruzie, bijvoorbeeld omdat je ergens anders de pest over in hebt en hij toch niet wegloopt. Probeer hem niet te veranderen in iets dat hij niet wil zijn. En verander zelf ook niet voor hem in iemand die jij niet bent.

Weet,: Liefde is lastig, liefde is mooi.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.