Leren


24 Mar

Leren

Ik heb me in mijn hele leven nooit zo gevangen gevoeld als op school. Mijn lagere school was gebouwd naast een flatgebouw, ik vond alles wat zich daar afspeelde interessanter dan wat de meester vertelde. Ik zag een mevrouw in de morgen haar gordijnen open doen en later haar drijfnatte was ophangen. Er woonde een man die af en toe een biertje kwam pakken uit een krat op het balkon. Een oud vrouwtje liet elke dag een ongewassen poedeltje uit, soms poepte hij een drolletje op het grasveld voor de school. En als zij er allemaal niet waren dan zat er wel een vlieg op het raam die aan het rondscharrelen was. Op mijn rapport stond,: ’Jacqueline ziet alle vogeltjes vliegen.’ En dat was een feit.

Ik had moeite met cijfers, letters vond ik leuker. Ik ontdekte dat ik gratis lid kon worden van de bibliotheek. En daarna dat ik best wel boeken van de grote mensen afdeling mee mocht nemen. Ook die waar seks in voorkwam. Ik kon precies die boeken uitkiezen die over onderwerpen gingen die ik de moeite waard vond. En dat deed ik! Ik ging verder wel braaf naar school, maar ik leerde veel meer buiten de school dan er op.

Tegenwoordig staat alles wat je wil weten op Youtube. Wil je boerenkool maken, een band verwisselen of je haar verven, er is iemand die je uitlegt wat je moet doen, met welke producten en hoe het nog beter kan dan je dacht. Staat het niet op Youtube, dan staat het wel ergens anders online. Een ouderwets boek van de bibliotheek kan ook, die optie is er nog steeds.

School is goed, het geeft je een basis. Een school gericht op je vakgebied is zelfs nog beter, daarna. Maar buiten schooltijd om leer je de dingen die je echt nodig hebt in het leven. Door naar een land te reizen leerde ik meer dan bij Aardrijkskunde, Topografie was een kaart met stippen, nu weet ik hoe lang het vliegen is naar Myanmar of Japan, wat ze daar eten en hoe het openbaar vervoer werkt, of niet werkt soms.

Jaha, je moet zorgen dat je je diploma haalt, natuurlijk. Een diploma geeft bewijs , nou een soort van, dat je iets kunt. Mensen zien dat zo graag dat een diploma een waardevol middel tot onderhandelen is. Maar alles wat je nog meer oppikt is meegenomen. Al leer je alles over paarden of voetbal. Je verandert door leren, krijgt een andere kijk op de wereld. Misschien krijg je later wel een baan waarin je juist veel moet weten over make up of vliegtuigen.

Pak dus alle kennis waar je honger naar hebt. Die trek heb je niet voor niets, het laat je zien waar je passie woont. Later kan dat nog veranderen. Na boerenkool wil je geen hutspot maar yoghurt. Dat is goed, je mag veranderen. Je gaat merken dat alles wel een keer van pas komt.

Blijf nieuwsgierig, onderzoek. Leren is leuk als je je eigen pad volgt en niet dat wat anderen vinden dat je moet doen. En plezier is belangrijk, de rest komt, met soms wat moeite, vanzelf.

Ik heb trouwens mijn hele leven nog niets gehad aan de stelling van Pythagoras hoor. En grote kans dat ik dat ook nooit ga hebben!

Weet,: Leren is veel meer dan scholing alleen.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.