Karma is a...?


19 Mar

Karma is a…?

Karma is een wet van oorzaak en gevolg uit het Hindoeïsme en Boeddhisme. Wat je zaait oogst je, in dit en latere levens. Een rechtvaardig spiritueel idee.

Ik wil het even met je hebben over oorzaak en gevolg in het hier en nu, zonder filosofische gedachtes. In dit leven alleen, over volgende levens weet ik niet zoveel. Het leven is een samenspel tussen mensen. Op veel zaken heb je geen invloed, op andere dingen weer wel. Heel vaak is het zo dat je terugkrijgt wat je oogst.

Vriendelijkheid is belangrijk, erg belangrijk. Misschien lijkt het niet stoer om een goed mens te zijn, maar het weerkaatst. Als je lief voor anderen bent krijg je dat vaak terug. Ik weet het, echt niet altijd, maar in ieder geval vaker dan wanneer je het niet doet.

Misschien is het duidelijker als je het andersom bekijkt, je kent ze wel, de mensen die de strijd aangaan met de wereld om zich heen. Boos zijn op alles en iedereen. Ze worden daarin constant bevestigd, zie je wel, ik word alweer verkeerd behandeld! Het is dan, zonder dat ze het doorhebben, de weerspiegeling van hun eigen negatieve houding. Waarom zou de hele wereld het precies op jou voorzien hebben?

Weet je hoe je die laatste soort mensen van hun stuk kunt brengen? Door elke boze blik met een glimlach te beantwoorden, vriendelijk te groeten als ze je stug passeren en op boze woorden aardig te antwoorden. Daar gaan ze van wiebelen, dat vind ik leuk.

Hoe meer je oefent in een positieve houding, hoe gelukkiger je gaat worden met jezelf. Begrijp me niet verkeerd, je hoeft geen blije eikel te worden die madeliefjes over de hoofden van voorbijgangers strooit. Gewoon aardig zijn. Begrip hebben voor de situatie van anderen, af en toe behulpzaam zijn. Vooral niemand opzettelijk schade aan doen. Dat is al heel wat.

Ik weet dat het lastig is, want anderen zijn niet standaard goed voor jou. Het helpt om te denken dat als iemand een rotzak is, hij er zelf het meeste last van heeft. Als hij tegen jou een hufter is, is hij dat ook tegen anderen en misschien ook tegen zichzelf. Dan heeft hij al een rot leven, karma. Daar hoef jij niets meer aan toe te voegen. Je bent immers geen hondje dat terug moet blaffen naar een ander hondje dat tegen hem gromt.

Als iemand onaardig tegen je doet mag je dat naast je neer leggen. Zie het als een cadeautje dat je krijgt. Vind je het een stom cadeau, dan hoef je het niet aan te nemen. Iemand zegt iets lelijks tegen je. Laat dat dan bij die persoon, die is iemand die lelijke dingen zegt. Dat zegt niets over jou. Je mag je schouders ophalen en hem aan zijn lot overlaten. De moeite van het reageren niet waard. Ik heb het hier over kleine eikeligheid he, mensen die jou beschadigen daar moet je actie tegen ondernemen.

Als je in de avond in je bed ligt ga dan in je hoofd de dag even langs. Heb je mensen pijn gedaan, met daden of woorden? Was je prettig voor anderen? Als je tevreden bent met jezelf heb je het goed gedaan. Heilig of perfect worden we nooit, maar we kunnen er op zijn minst voor kiezen te deugen. Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen.

Weet,: Wat je laat zien krijg je vaak weerkaatst.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.