Jij, in balans met mij


12 Apr

Balans

 Soms kosten dingen iets en soms is dat iets geen geld. In relaties, ik bedoel niet alleen liefdesrelaties, is er een balans. Het kan gaan om vrienden, collega’s, klasgenoten, verzin het maar. Er is geven en ontvangen. Hoe die balans in evenwicht is is in elke relatie anders. Je voelt het vanzelf als het evenwicht weg is, daar word je ongemakkelijk van.

 Je buurjongen heeft een fiets, jij niet. Hij haalt je vaak op, vooral als het regent, dan ben je eerder op school. Af en toe moet je dan ook iets aardigs voor hem doen. Hij vraagt daar niet om, maar je weet dat het moet, dan is het evenwicht er en blijft de vriendschap met de buurjongen in tact. Doe je dan niet, dan wiebelt het en wat wiebelt kan omkiepen. Dan voel jij jezelf de mindere of hij voelt zich een eenzijdige gever. Dat hoeft niet, maar dat kan.

 Je voelt het bijvoorbeeld heel goed in werkgroepjes, bij een opleiding. Iedereen moet ongeveer evenveel inbreng hebben en evenveel lastige klusjes doen. Gebeurt dat niet, dan val je overduidelijk uit de boot.

 Er zijn ook mensen die voor de zekerheid maar heel veel geven. Ik zet wel thee voor jou, ik notuleer de vergadering wel, neem jij dat regenjack maar ik vind het niet erg om nat te worden. Het lijkt een goed plan, wat kunnen ze op jou tegen hebben? Maar ook dan is de balans zoek en is daar een reactie op. Gek genoeg word je dan soms minder serieus genomen. Men waardeert jouw geploeter niet, men neemt het voor lief. En omdat je niet zeurt moet je naast het notuleren ook nog zorgen dat de prullenbak geleegd wordt. Ook dat kan af en toe niet goed voelen.

 Bij een verkering werkt dat soortgelijk. Als je bij elkaar past is het het makkelijkst, je moet wat op elkaar lijken. Dan hoef je er alleen maar uit te komen of de een niet meer schoonmaakt dan de ander, of het geld uitgeven gelijk op gaat en dat soort dingen. Hoe meer verschil er is, hoe meer moeite je moet doen. Is de een veel ouder, knapper, rijker of slimmer dan de ander, dan moet daar een weg in gevonden worden. Als je allebei je best doet weet je uiteindelijk wel wat goed voelt voor jullie. Af en toe moet je dan even vergaderen, kijken of het nog werkt.

 Luister goed naar je eigen gevoel en let op de reacties van de ander. Het is de ervaring die je leert hoe het moet. Zoals ik al zei, het is in elke relatie anders, dus je moet dat elke keer weer opnieuw uitvogelen. Soms is het niet erg als er even een disbalans is, want dan weet je waar het kantelpunt zit, daar leer je van.

 Doe geen dingen die niet goed voor jou voelen, niemand is de baas over jou. Soms gaat het fout, er komt ruzie, je bent geen vrienden meer. Dat gebeurt iedereen, relaties gaan maar zelden een heel leven mee. Als je je best hebt gedaan en herstel lukt niet, dan moet je dat aanvaarden.

 Weet,: Iedere relatie heeft zijn eigen balans in geven en nemen.

 

03Aug
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.