Jij bent een slechterik!


08 Mar

Rottigheid.

In sprookjes is het duidelijk, je hebt de goede en de slechte kant. En laten we wel zijn, de slechte maakt geen schijn van kans. In eerste instantie zul je denken van wel, er worden geitjes opgegeten, huizen omver geblazen, grootmoeders opgeslokt. Maar uiteindelijk, na een hoop gedoe loopt het goed af. Ook in films en televisie programma’s is dat zo vaak zo dat je bijna zou geloven dat het goede altijd wint.

In het echt zijn die wetten er niet. Het leven is niet eerlijk en gaat het ook niet worden.

Als kind woonde ik boven een slagerij waar elke dag karkassen werden binnengedragen vanuit een vrachtwagen. Ik zag dat wel hoor, maar ik heb lang uitgedragen dat varkens karbonaadjes leggen. Waarom? Ik vond de waarheid te hard.

Het leven is yin en yang, je kent het wel die cirkel die half zwart en half wit is. In het wit zit een stipje zwart en ik het wit….ja die! Zo is het in het echt ook, er zal altijd goed en slecht bestaan. En in het goed zit een klein beetje kwaad en omgekeerd. Ieder lief mens heeft een beetje rottigheid in zich en alle ellendelingen een klein beetje goedheid.

Dus, omringd als we zijn door ziekte, onrecht en verval, af en toe zal het je bijten. Daar kom je gewoon niet onderuit. Sterker nog, iedereen is af en toe de boosdoener in het leven van een medemens. Ook jij. Denk je van niet? Ook jij kan niet iedere verliefdheid beantwoorden. Je wordt verkeerd begrepen, hoe goed je bedoelingen ook zijn. Als jij het baantje krijgt krijgt een ander het niet. Er ligt een dood kippetje op je bord. Je verpest het milieu van iedereen op de wereld doordat je zo nodig naar Spanje moet genieten om daar aan de rand van een chloor bad te gaan liggen. Rotzak.

Naast alle onbedoelde ellende veroorzaak je ook nog wel eens gedoe door lompheid, boosheid en onachtzaamheid. Je jat de snoep van je zus omdat je er zin in hebt, je roddelt omdat dat lekker voelt, je laat je moeder alle zooi achter je kont opruimen. En soms schop je de hond omdat je een rotdag op school hebt gehad.

Wat kun je daaraan doen? Om te beginnen aanvaarden, je moet aanvaarden dat het leven je af en toe in de kont bijt. Het zou raar zijn als dat niet zo was, het hoort er helemaal bij. En ook accepteren dat jij ook af en toe ongewild pijn veroorzaakt. Dat scheelt al veel frustratie.

Daarnaast is het handig goed met jezelf in gesprek te blijven. Als je in bed ligt in het donker, vraag je dan af of je het mens bent dat je zou willen zijn. Als je probeert jezelf of anderen niet te schaden is dat al heel wat. De wereld redden laten we aan superman over. Het ligt voor de hand, maar verplaats je in de ander. Het lijkt soms niet zo, maar andere mensen hebben gevoel, net als jij.

Perfect wordt het nooit, de leeuw eet de zebra op en jij stoot het mooiste vaasje van je tante van de kast. De leeuw kan niet denken, jij wel, ruim de scherven op en zeg dat het je spijt. Ben je een beetje rijk? Koop een nieuwe, met een witte roos er in.

Weet,: Iedereen speelt wel eens de rol van slechterik in het leven van een ander.

18May
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.