Je sollicitatiebrief


27 Sep

Je hebt je school afgemaakt, met een doel, werk. Alles wat je zelf hebt kunnen doen heb je gedaan en plotseling ligt de loop van je leven in de handen van andere mensen, weg controle. Je hebt namelijk een vacature gevonden die helemaal past bij wie jij bent, tenminste, bij wie jij zou willen zijn. Je gaat solliciteren. Dit begint allemaal met een brief, je moet schrijven. Om te kunnen schrijven moet je eerst goed lezen. Lees de tekst van de vacature meerdere keren door en houd hem er bij wanneer je schrijft. Is de stijl vlot of formeel? Heb je alles in huis wat ze vragen of moet er nog aan jou gesleuteld worden? Het nare is dat er heel vaak ervaring gevraagd wordt, als je begint kun je dat onmogelijk bieden. Laat dat je niet van schrijven weerhouden.

Je brief is een preview van wie jij bent, denk maar aan de trailer van een film. In het kort geeft het weer wat ze kunnen verwachten van jou, het moet ook een beetje verwachtingen scheppen en nieuwsgierig maken. Er bestaan standaard brieven, die kun je online vinden. Als je erg onzeker bent en weinig hulp hebt kun je daar gebruik van maken. Neem ze niet letterlijk over, voor je het weet staat er een verkeerde naam in of staat er dat je naar de functie van loodgieter solliciteert in plaats van visagist. Probeer er evengoed eigenheid in te leggen, het is jouw visitekaartje. Gebruik liever de naam van degene die je brief ontvangt dan het ouderwetse L.S. De lezer heil, het is geen 1910 meer.

Maak een lijstje van de dingen waarvan je zeker weet dat je ze in je brief wil vertellen. Dat mag grof, details kun je later altijd nog aanbrengen. Voor exacte feiten heb je je c.v. In een c.v. staat exact welke ervaring je hebt, welke opleiding en wat je in je vrije tijd doet. Je brief sluit daar op aan. Je stelt je voor. Het is belangrijk dat er in staat waarom je de baan wil, waarom het goed bij je past en wat jouw meerwaarde is voor juist dat bedrijf. Je laat merken dat je precies weet waarom je bij juist dat bedrijf op specifiek die baan solliciteert en niet ergens anders. Eigenlijk moet je je eigen brief bekijken met de ogen van degene waarvoor hij geschreven is, je toekomstige werkgever. Zou jij die persoon aannemen die jij zegt te zijn in je brief? Werk langzaam toe naar precies die brief.

Schrijf gewoon, denk niet teveel na. Schrijf een eerste opzet, dan heb je een begin om vanuit te werken. Het is niet erg als het te lang is, je kunt schrappen. Het is ook niet erg als je nog niet genoeg woorden hebt, die komen later vanzelf wel. Houd rekening met de toon waarop je schrijft, pas de stijl aan aan de vacature tekst. Schrijf echter wel als jezelf, gebruik niet teveel woorden die je zelf nooit gebruiken zou. Net iets formeler dan normaal is goed.

Zorg dat je brief een kop en een staart heeft. Een inleiding en een nette afsluiting. Dan begint het al wat vorm te krijgen. Duizelt het je en heb je al honderd proppen papier op de grond liggen, laat het resultaat een nachtje rusten en bekijk het de volgende dag weer met frisse ogen. Dat kan al een heel stuk schelen.

Als je denkt dat je een redelijke, of een nog niet zo goede, brief geschreven hebt, vraag dan hulp. Vraag iemand die je vertrouwt om hem voor jou te lezen en zo nodig verbeteringen aan te brengen. Niet dat je het daar altijd mee eens hoeft te zijn hoor, de ander adviseert slechts. Je kunt ook vragen hoe de ander jou ziet, wat jouw kwaliteiten zijn. Misschien hoor je dingen waar je zelf niet opgekomen was. Wees niet al te bescheiden, adverteer je goede kanten. Vraag ook of hij er de spelfouten voor je uit wil halen, de spellingscontrole is ook niet altijd feilloos. Twee zien meer dan een.

Wees wel eerlijk. Je hoeft niet te vertellen waar je slecht in bent. Maar mis je iets wat ze vragen, een aanvullend diploma of een vaardigheid, kom daar dan voor uit. Geef aan dat je bereid tot leren bent.

Speur het web af naar tips. Misschien kom je nog wat oude blogs van mij tegen, ik zeg niet waar. Heel veel succes met schrijven.

Weet,: 'Iets formeler dan normaal is goed, maar blijf jezelf.'

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.