Je plek opeisen


23 Jun

Jij, met alles wat erbij hoort zal je hele leven met je meegaan. Je zult constant veranderen, je lichaam doet voortdurend dingen en je geest ook, maar je kern blijft. En of je nu naar Limburg gaat of naar Mandalay, dat stukje gaat altijd mee.

Belangrijk is het dus om vrienden met jezelf te sluiten. Om dat te kunnen moet je zorgen dat je veranderingen zo gunstig mogelijk verlopen. Wie wil er vrienden worden met iemand die dingen steelt uit winkels of schreeuwt tegen de buren? Pak dat soort punten aan als je kunt, voortdurend. Wees niet hard voor jezelf, maar een beetje als een lieve ouder. Stuur het de goede richting op, vergeef terugval en moedig jezelf aan als je een leuker mens wordt, geef oprecht applaus. Zorg ook zo goed als je kan voor je lijf. Gooi er goede brandstof in geef het beweging en verzorg het. Laat het soms wel genieten van een biertje of een kersenbonbon omdat je hoofd daar blij van word. Neem rust en speel genoeg. Geef ook je lijf nooit harde woorden, heb een beetje begrip voor jezelf. Je bent maar een mens, geen heilige. Niemand hoeft perfect te zijn, ook jij niet.

Als je een compliment krijgt moet je die nooit wegwuiven. ‘Nee joh, dat was helemaal niet zo moeilijk. Een marathon lopen kan iedereen met een beetje moeite hoor.’ Niet doen, opspelden en de hele dag dragen met trots. ‘Leuk dat je dat zegt, dankjewel.’ Dat mag, ook jij.

Een leuk mens zijn betekent niet jezelf wegcijferen voor alles en iedereen. Je krijgt er veel bewondering voor, vooral meiden hebben er een handje van. Eerst alle anderen en dan jij pas. Het is ook wel een beetje handig hè, je hoeft niet voor jezelf op te komen, je krijgt geen ruzie. Maar waar blijf je zelf dan? Jij bent ook iemand. Als je goede vrienden met jezelf wil worden moet je jezelf dat niet aan doen. Jouw deel van de taart mag net zo groot zijn als dat van de anderen. Je mag grommen als ze een hapje van jouw punt proberen te nemen. Pas als je goed voor jezelf zorgt ben je volledig in staat lief en goed te zijn voor de mensen om je heen. Je kunt pas geven als je zelf iets bezit.

Neem ruimte in, neem soms de middelste plek op de driezitsbank. Loop in het midden van de winkelstraat en ga soms opzij voor tegenliggers, maar accepteer ook dat anderen dat voor jou doen. Het is een zaak van balans. En omdat de meeste mensen goed voor zichzelf proberen op te komen moet je dus een klein tandje harder voor jezelf zorgen dan voor de anderen. Anders word je bij het instappen van de trein naar de zijkant geduwd en vindt iedereen een plek en sta jij in het gangpad. Dan krijgt je collega promotie en mag jij koffie halen. Iets liever voor jezelf, zonder door te slaan in egoïsme, zonder het belang van de anderen uit het oog te verliezen. Lastig, het vergt oefening, maar het kan.

Weet,:’Jij mag een punt taart dat net zo groot is als dat van de anderen, serieus.’Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.