Je kunt alles worden wat je wil, maar niet heus.


10 Mar

Je kunt alles worden, als je maar wil.

Dat vind ik nou echt de grootste onzin die ze je maar wijs kunnen maken. Het lijkt leuk positief en inspirerend, maar heb je wel eens naar van die talentenjachten op tv gekeken? Er zijn heel veel mensen die denken dat ze het kunnen gaan maken in de muziek, maar pfoeh… Je ziet het dan al aankomen, het wordt niks. Waarschijnlijk is er tegen die mensen gezegd,: ‘Ga er voor, je kunt het! Als je maar wil!’

Goed je kunt dus niet alles worden wat je wil, er zijn grenzen aan je mogelijkheden. Ik ga nooit econoom worden, ik heb dyscalculie. Ik kan heel goed uitrekenen hoeveel korting ik krijg in winkels, maar dat is dan ook gelijk mijn beste reken kunstje. Ik word daar verder niet verdrietig van, het is nu eenmaal zo. Als het nodig is zou ik iets beter kunnen worden, maar echt goed nooit.

Wat ik wel best goed kan is tekenen. Ik was op school in elke klas waarin ik ooit zat de beste. Waarschijnlijk kan ik het ook het beste van de straat waarin ik woon, misschien wel van de wijk. Maar ik weet zeker dat er in de stad wel heel wat mensen wonen die het beter kunnen. Word ik daar dan verdrietig van? Ook niet.

Er bestaan zoveel mensen dat de top halen in wat dan ook haast onmogelijk is. Er zijn talloze wedstrijdzwemmers en schaatsers, er zijn er niet zo veel Nederlands kampioen. Moet de rest dan met een hanglip op de bank gaan liggen? Dat zou een beetje jammer zijn.

Je hebt grenzen aan wat je kunt en die grenzen liggen voor iedereen anders. Probeer te worden waar je gelukkig van wordt, werk daar hard voor en droom van wat je bereiken wil. Je kunt groeien en leren en beter worden dan je was. Het leven is een voortdurend proces van beter worden en jij kunt heel goed bepalen welke kant je je op wil ontwikkelen. Soms is dat de ene kant, maar het is ook niet erg als je het eens de andere kant op probeert. Falen is geen falen, het is onderdeel van dat groeiproces. Het leert je jezelf kennen. We gaan allemaal wel eens op onze smoel, gelukkig maar. Als je maar weer opstaat.

Wees wel eerlijk naar jezelf, en een beetje lief. Je kunt alleen maar de beste versie van jezelf worden, stoot je je neus omdat je iets echt niet kan, dan heb je de grens van wat je kunt bereikt. Later kun je het nog eens proberen , en nog eens. Maar je bent geen speelgoedautootje dat keer op keer tegen een plint rijdt. Je frustreert jezelf dan alleen maar. Opgeven als je daar goed over nagedacht hebt is niet zwak, het betekent dat je inzicht hebt.

Het beste wat je dus kunt worden is blij met jezelf. Een vogel probeert niet heel hard een krokodil te worden en vis doet niet zijn best om later een olifant te kunnen zijn. Laat je niet wijsmaken dat je iets moet worden wat je niet bent en ook niet kunt worden. De mensen die van je houden doen dat omdat jij speciaal bent wie jij bent. Zij zullen je steunen als je wil groeien, maar nooit te hard duwen. Snap je?

Weet,: Je kunt nooit worden wat je bent of niet wil zijn. Nou en?

30May
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.