Je grootste vijand.


22 Feb

Wees lief

Zoals de meeste van ons, ben je bij tijd en wijle je eigen grootste vijand. Het is zo makkelijk om als het over jezelf gaat overal kritiek op te hebben. Op hoe je eruitziet en op wat je doet. Je deinst er niet voor terug om jezelf te vertellen dat je iets “toch niet kunt”, of “dat je er niet goed genoeg uit ziet en dat dat je eigen schuld is.” Daar kun je op den duur flink onder gaan lijden. Je hoofd vertelt je dingen die niet per definitie waar zijn, maar die je wel voor waar gaat aannemen. Goed is het om eerlijk te zijn tegen jezelf en vragen te blijven stellen. Zeg je tegen jezelf:” Ik zie er gewoon niet uit, iedereen lacht me uit.” Stel jezelf dan de vraag of dat waar is, jouw mening of dat het iets is waar je bang voor bent en dat je daarom uitvergroot neerzet om jezelf af te schrikken, omdat je bang bent dat het ooit waarheid wordt. Vaak is het gewoonweg te hard, niet echt zo. Misschien baseer je het op een heel klein stukje wat wel zo is en maak je het veel erger de werkelijkheid. Feit is dat jonge mensen vaak denken dat ze er slecht uit zien, maar als je veel veel later een foto van jezelf terugziet uit die tijd besef je dat dat echt niet het geval was.

Wees eerlijk tegen jezelf, zo eerlijk als je tegen je beste vriend zou zijn. Zou je tegen hem zeggen dat hij lelijk was en dat iedereen hem uitlacht? Nooit toch? Waarom dan meedogenloos tegen jezelf. Dat verdien je niet. Jij hoeft niet perfect te zijn volgens een idee van perfectie dat van buitenaf ingegeven wordt. Vergeef jezelf voor fouten, we maken ze allemaal. Wees vriendelijk voor jezelf zoals je voor iemand zou zijn waar je veel van houdt. Vermijd woorden als: ”Dom, lelijk, waardeloos.” Mocht je ontevreden over jezelf zijn, dat kan. Het leven is en blijft ontwikkeling. Beseffen dat er dingen anders en beter kunnen is zeker niet slecht. Maar wees dan niet de vijand, wees een supporter. Zoek naar wat leuk is en wat nog leuker kan. Vier je feestjes. Geef jezelf complimenten. Daar zul je echt geen zelfingenomen mens van worden.

Ook niet goed voor jezelf zorgen is iets wat je jezelf aandoet en wat niet helpend is. Zorg dat je lichaam en je kleding verzorgd zijn en dat je in een prettige omgeving bent. Ook hier geldt weer, als het om je vriend ging, was het dan ok? Als hij morgen je leven over zou nemen, zou je je daar dan goed bij voelen? Is het antwoord: ”Nee” dan is het ook niet goed genoeg voor jou! Dus vier dagen dezelfde onderbroek aan, een dieet van chips en cola? Je tanden niet poetsen en meer achter een computer hangen dan naar buiten gaan? Misschien af en toe, prima, maar altijd? Zou je je vriend zo laten leven? Doe lief voor jou, voor je geest en je lijf, ze moeten nog een tijdje heel prettig meegaan.

Weet: Wees zo lief voor jezelf als je voor je beste vriend zou zijn.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.