Ik wil rijk worden


23 Feb

 

Ik wil rijk worden.

Rijk zijn willen we allemaal, niet waar? Alles kunnen kopen wat je wil, veel hebben. Pas op, dit is een val! We zijn erop geprogrameerd. In principe zorg je dat je in leven blijft door voor het beste en mooiste te gaan. Je innerlijke oermens wil voorraad en mogelijkheden. Dat zit diep. En omdat dat iedereen aangaat, is het ingebed in onze cultuur. Status. Het mannetje met het meeste speelgoed is sexy voor de dames omdat hij de meeste bescherming biedt, de meeste kans om oud te worden. We willen veel. Je denkt, nee, je weet zeker, dat je dat ook wil. Grote huizen, snelle vervoersmiddelen, nieuwe kleren. Bedenk het maar, je wil het. Mensen worden gek van geluk als ze de hoofdprijs winnen, veel geld. Het is nooit genoeg. Is dat zo?

Er zal altijd iemand mooier zijn, een beter horloge hebben, vaker op reis kunnen. Dat is frustrerend totdat je dat los kunt laten en je de baas bent over je eigen leven. Als je niet mee hoeft te doen met de race die je nooit wint kan dat enorm opluchten. Daarvoor moet je voor jezelf vaststellen wat je echt nodig hebt, waar je oprecht gelukkig van wordt. Want blijer dan blij ga je toch niet worden. Is een groot huis beter dan een klein? Waarom? Hoeveel ruimte gebruik je daadwerkelijk? Is de naam van mijn jas van belang, en waarom dan wel? Hoe vaak kun je je buik vol eten, in hoeveel auto’s kun je tegelijk rijden?

Als je de drang en het ‘moeten’ los kunt laten, geeft je dat gek genoeg ruimte om beter te kunnen genieten van wat je hebt. Het is fijn om dingen te hebben die je op dit moment in je leven een prettig gevoel geven. Het is heerlijk om te kunnen reizen als je het je kunt permitteren. Je best doen om iets te bereiken is prachtig, zolang je je blijheid goed in de gaten houdt.

Heb je genoeg, dan kun je wat je over hebt delen met anderen. Je wordt nergens vrolijker van dan iets hebben wat je kunt delen met iemand die je lief vindt. Jouw ‘genoeg’ geeft je de kans om meer te doen dan je dacht.

Anderen zullen je nog steeds gek maken. De reclame op je televisie, telefoon en computer maakt je wijs dat je nieuwe spullen nodig hebt. Je krijgt complimenten als je daar aan toe geeft. Niet erg, als je in je hoofd maar weet dat dat een spel is waar je aan mee kunt doen, maar niet aan mee hoeft te doen.

Van de Boeddha heb ik geleerd ( Ik hang trouwens geen enkele religie aan, maar ik heb wel veel geleerd door te luisteren wat ze verkondigen.) dat je het geluk ergens in het midden kunt vinden. Te rijk zijn brengt gedoe met zich mee, verplichtingen. Te arm zijn en jezelf te kort doen hoeft gelukkig ook niet.

Zorg goed voor jezelf, laat je niet gek maken.


Weet,: Je grens zelf bepalen voor wat je nodig hebt, geeft je ruimte in plaats van beperking.

 Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.