Ik wil perfect zijn.


26 Feb

Perfectie.

Toen je een peuter was vond je jezelf mooi. Je keek in de spiegel, streek over je bolle buikje en je lachte naar jezelf. Toen je ontdekte dat iedereen gelijkwaardig was, maar niemand gelijk, veranderde er veel. Andere kinderen hadden mooier haar, konden beter tekenen, konden sneller fietsen dan jij. Toen vond je jezelf geen helemaal goed gelukt mensje meer.

Wat is perfect? Het beste wat ik zou kunnen zijn ziet er heel anders uit dan de beste versie van jou. Is een van de twee dan minder geslaagd? En wie is nu helemaal de beste versie van zichzelf? Wat goed is weet je toch nooit. Stort je je helemaal op studie en werk, dan ben je daar heel goed in. Maar misschien ben je dan niet het beste familielid of de beste vriend omdat je minder tijd hebt. Ga je elke dag naar de sportschool, zorg je dat je goed gekleed en gekapt bent, dan is dat stukje van jou misschien perfect, maar je werk dan? Kun je naast je werk dan nog die extra studie aan? Het lijkt nooit helemaal goed te zijn. Als je krampachtig alle balletjes in de lucht probeert te houden geeft dat heel veel stress, dan ben je ook weer niet helemaal gelukt.

Wat nu dan? Ontspan, er bestaat maar een jij op de wereld. Zelfs als je er een van een tweeling bent, jij bent uniek. Niet je leeftijdsgenoten de reclame of je ouders bepalen wie jij bent. Wat moet je in het leven wel? Zorgen dat je jezelf of een ander geen schade aan doet. Verder mag je zijn wie je wil zijn en doen wat je wil doen.

Wat anderen over jou denken overschat je, je bent niet zo belangrijk als je denkt. Iedereen is veel te hard met zichzelf bezig. Bovendien, of je nu zijne heiligheid de Dalai Lama bent, of een aan lager wal geraakte popster. Of je nu de buurman van drie huizen verderop bent of het hoofd van een school. Onderzoek heeft uitgewezen dat een derde van de mensen die jou kent jou leuk vindt, een derde wil niets met je te maken hebt en de rest boeit het niet eens. Als dat dus voor iedereen geldt, dan kun je maar beter stoppen met voldoen aan de eisen van iedereen en doen wat je zelf graag wil. Stom vinden sommige mensen je toch wel.

Jouw eigenheid is juist een feestje waard. Je kunt beter helemaal speciaal jou zijn, dan een tweede Justin Bieber of Max Verstappen.

Dat geldt ook voor verkering zoeken. Vinden ze jou niet leuk, dan betekent dat niet dat jij niet leuk bent. Dat betekent dat jij in het patroon van het hoofd van die ander niet bent wat ze willen. Daar helpt niets tegen. Er zijn maar weinig mensen die nooit verkering krijgen. Kijk maar eens om je heen, ook de minder knappe en minder intelligente mensen trouwen en krijgen kinderen. Jij bepaalt dus of je leuk bent en niet iemand anders. Maar ze hoeven niet voor jou te kiezen.

Pest jezelf niet door lelijke dingen tegen jezelf zeggen. ‘Je bent dik.’ Of ‘Je kan dat toch weer niet.’ Zijn geen aardige woorden. Wat je niet zomaar tegen mij zou zeggen, doe dat ook maar niet tegen jezelf. Dat is lastig hoor, als je gewend bent om dat te doen. Maar het leven is leuker als je vrienden bent met jezelf, hoe imperfect dan ook.


Weet:’ Hoe goed gelukt je ook bent, er is altijd iemand die jou stom vindt. Richt je op wie je zelf echt bent.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.