Ik houd je vast


12 Sep

Je vindt iemand zo leuk dat je zou willen dat zij voor altijd bij je bleef. Hoe pak je dat aan, vraag je je af. Je doet precies wat jij zou willen dat de ander voor jou zou doen. Je behandelt haar erg goed. Zo goed dat je elk takje en steentje op het pad voor haar weg zou willen nemen. Je laat haar voelen dat ze de mooiste en liefste op de wereld is. Je kookt voor haar, precies dat wat ze graag lust. Je vindt het niet erg als ze dan erg laat of helemaal niet komt. Je kookt de volgende dag gewoon precies hetzelfde nog een keer. Ze eet het op voor de televisie zonder er erg in te hebben hoeveel aandacht en liefde er in zit. Je geniet er van dat ze zo lekker eet.

Je koopt cadeautjes voor haar. Alles waar zij aandacht voor heeft of benoemt dat ze het mooi vindt wil je haar geven. Ook al blijft er niet zoveel meer over voor jezelf. Als zij gelukkig is en altijd bij mij blijft ben ik ook de rest van mijn leven gelukkig, denk je. Dat is het enige wat je nodig hebt.

Je gaat haar sport beoefenen, ook al heb je nooit zo veel aan schoonzwemmen gevonden. Je een knijper op je neus lijd je elke weer anderhalf uur in een zwembad. Daarna drink je thee met de meiden en hoor je hun problemen aan. Voetbal geef je op. Je speelt het niet meer en je kijkt er niet meer naar. Zij vindt voetbal irritant, daarom. Je schudt je hoofd als je voetbalvrienden aanbellen en vragen of je toch nog mee gaat om een biertje te drinken. Je zit liever op de bank met haar. Je hebt geen eigen mening meer zodat je die van haar kunt respecteren. Je draagt wat zij leuk vindt in een stijl die haar bevalt. En net op de dag dat je haar naam op je onderarm wil laten tatoeëren maakt zij het uit. Ze voelt zich niet meer vrij, je beklemt haar. Daar gaat ze.

Je kunt een ander niet aan je binden door je eigen leven in te leveren. Een ander houdt van je, of niet, omdat jij jij bent. Een ander is zichzelf en je hebt niet zoveel invloed op haar denken. Het enige wat je kunt doen is respectvol en liefdevol met de ander omgaan. Maar je kunt de gevoelens van anderen niet regelen of vastleggen. Blijf je eigen lieve zelf. Ook al was de liefde er wel, alles kan anders worden. Dat heeft niets met jou te maken. Je weet hoe complex jouw hoofd is, hoe raar je gevoelens kunnen doen. Dat is bij de rest van de mensheid niet anders.

Hoe behoud je je geliefde? Wees goed voor haar en wees goed voor jezelf. Neem je lief niet voor lief. Of zij blijft of gaat, het is aan haar. Ook al beloof je eeuwig trouw, eigenlijk beslis je elke dag opnieuw. Is dat eng? Misschien wel, het is ook onzeker. Maar niets in het leven is zeker, behalve de dood. Geniet dus van de liefde, elke nieuwe dag opnieuw.


Weet,:’Verlies jezelf niet aan een ander.’

01Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.