Hulp vragen


03 Aug

Bij geven en ontvangen is evenwicht het beste. Geven doen we het liefst, want dan voel je je sterk. Maar wat nu als je wel even moet ontvangen, als de situatie zo is dat het niet anders kan. Misschien breek je een been en heb je een poosje verzorging nodig. Veel mensen hebben dan de neiging te snel weer te gaan lopen, het advies van de dokter in de wind te slaan. Niet alleen uit verveling, maar ook omdat het niet leuk is als andere mensen iets voor je doen. De balans is even zoek.

Besef dan hoe het zou zijn als je zelf aan de andere kant zou staan. Zou je het erg vinden een poosje voor jou te zorgen als je jouw moeder of vriendin was? Waarschijnlijk weet ik het antwoord al, niet zo erg, sommige dingen doe je met liefde. Je zou de ander niets kwalijk nemen. Het zou helpend zijn te weten dat de ander het ook voor jou zou doen als het nodig was en meer zou niet nodig zijn. Heel hard compenseren hoeft niet. Geld of grote cadeaus maken dat de ander het gevoel van iets doen uit vriendschap of liefde een beetje verliest. Gun de ander het gevoel van zorgen voor iemand, iets kunnen doen dat de ander nodig heeft. Laat wel blijken dat je blij met de ander bent, met wat hij voor jou doet en over heeft. Zeg het ook echt.

Uiteraard moet je niet doorslaan, buit de ander nooit uit, vraag niet meer dan je echt nodig hebt. Maar ook jij hoeft niet altijd de sterke en gevende partij te zijn. ‘Zou je me even willen helpen.’ zijn soms moeilijke woorden. Je bent een mens en jouw ontvangende kant hoort bij het in balans zijn. Bel je zus als je griep hebt en blijf niet liggen verpieteren zonder medicatie omdat je haar niet durft te vragen.

Je loopt het risico dat iemand nee zegt, dat is een feit. Misschien voel je je dan slecht over jezelf, dat hoeft niet. Misschien heeft iemand oprecht niet de tijd of de capaciteit om in te springen. Misschien vindt de ander jou ook niet belangrijk genoeg in zijn leven en is de focus elders. Dat moet je respecteren en opslaan, je leert er van hoe je staat ten opzichte van elkaar. Mensen zijn niet perfect, dus dat gebeurt. Vraag iemand anders om hulp en laat het zo goed mogelijk los. Wat een ander doet heeft niet altijd direct met jou te maken. Lastig is het wel, want het vragen was al zo moeilijk.

Dus hoe sterk geven lijkt en hoe zwak ontvangen. Het zijn alle twee levenskunsten op zich die vaardigheid vragen en geleerd moeten worden. Ook jij bent niet altijd koning van de wereld, groot sterk en een alleskunner, er komt altijd een dag dat ook jij hulp nodig hebt. Ontvangen is ook liefdevol.

Weet,:’Hulp vragen en krijgen zijn verdomd moeilijke dingen.’

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.