Hoe zeg je sorry?


25 MayHet leven is eenrichtingsverkeer, helaas. Teruggaan kan alleen in sommige films. Het verleden bestaat niet meer, het is geweest. Als het goed is heb je er van geleerd. Blijven hangen heeft geen zin, sterker nog, het gaat je in de weg zitten.

Misschien heb je, nee waarschijnlijk heb je, dingen gedaan die je nu nooit meer zou doen. Dat zegt niets over wie je nu kan zijn. Mits je de eindjes netjes afgewerkt hebt kun je verder om de 2.0 versie van jezelf te worden. Dat betekend dat je de schade die je gedaan hebt zo goed mogelijk hersteld moet hebben. Zeg sorry als je iemand pijn hebt gedaan, maar sorry op een manier die bij de situatie past. Een deuk in de auto van je vader los je niet op door ’het spijt me pa’ te zeggen, snap je, je moet het lef hebben door het stof te gaan. Je moet een stap extra maken. Dat maakt je geen sulletje al voelt dat misschien zo. Het laat zien dat je een verantwoordelijk mens bent met zelfinzicht.

Heb je met je dronken hoofd iemands fiets in de gracht gegooid, dan snap je wel dat de eigenaar even je vriend niet meer is. Ontwijk hem niet, zorg voor een andere fiets en liefst een mooiere. Schrijf een brief aan degene wiens hart je gebroken hebt. Niet om de relatie te herstellen, maar om uit te leggen dat je weet dat je haar pijn gedaan hebt en dat je daar last van hebt. Heb je iets gepikt en niemand weet dat jij het was, stop het bedrag van je buit plus een reep chocolade in een enveloppe en stop het zonder afzender in de brievenbus. Deze vormen van herstel lijken voor een ander te zijn, maar zijn vooral helend voor jezelf. Sommige dingen zijn helaas nooit meer te herstellen, ook niet door sorry en ook niet door al het geld van de wereld. Dan telt je intentie, hoe je je erover voelt. Als je alles wat je zou kunnen doen zou willen doen om het te herstellen en je gedaan hebt wat je kon, echt serieus alles wat je kon inclusief aan jezelf werken. Het mag tijd kosten, maar als die gevoelens oprecht zijn is het goed.

Daarna ben je schoon. Dan moet je jezelf ook vergeven, want je hebt er  echt alles aan gedaan de balans te herstellen. Dan zou het vals zijn jezelf nog onaardig te behandelen. Veel mensen zijn strenger dan een rechter voor zichzelf. Schoon betekent nieuwe kansen om te zijn wie je kan zijn. Met het verleden in je hoofd heb je meer vaardigheden, meer kans om het goed te doen, niet dezelfde fouten meer te maken. Wees vrienden met jezelf en zorg dat je de  leukste vorm van jij gaat worden die je kunt zijn.

Je gaat zeker weer fouten maken, je bent immers mens, maar hopelijk niet meer dezelfde. Probeer, wat je ook doet, niet te kwetsen. Richt geen schade aan bij anderen om er zelf beter van te worden. Hoe beter je dat lukt, hoe fijner je je over jezelf kunt voelen.


Weet,:’Met de juiste inzet en intenties creëer je herstel.

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.