Hoe maak ik het uit?


07 Sep

De liefde is het mooiste wat er is, dus we willen het graag vinden. Daarom proberen we het een en ander. Dat dat niet altijd goed gaat is wel duidelijk. Soms lost het zich vanzelf op en gaat ieder een andere kant op, zonder problemen, een ervaring rijker. Soms lost het zich niet op, maar zie jij het niet meer zitten. Het is niet dat de ander opeens niet lief of mooi meer is, of dat er iets gebeurd is waar je je niet overheen kan zetten. Je hartje doet niet wat het zou moeten doen als het verliefd is en je hoofd ziet een toekomst samen niet zitten. Dan zit er maar een ding op, je moet een eind aan de relatie maken. Dat is een moeilijke klus.

Zelf weet je het inmiddels zeker, je wil je vrijheid terug. Maar hoe pak je dat aan zonder slachtoffers te maken? Je bent bang voor tranen en verdriet, voor smeekbeden of ruzie. Nou, hou je vast...dat gaat waarschijnlijk ook gebeuren en jij bent de dader, de booswicht, de harteloze. In de liefde is iedereen dader zowel als slachtoffer. Hetgeen niet wil zeggen dat je niet moet proberen de schade zo klein mogelijk moet houden.

Jij bent de slechterik, dus wees stoer. Je doet het niet via whatsapp of via de mail. Dat lijkt een makkelijke oplossing voor jezelf. Maar nu even niet aan jezelf denken, zou jij dat fijn vinden op die manier? Je doet het ook niet door de telefoon, tenzij je bang bent dat je een sterke broer op je nek krijgt of het meubilair naar je hoofd. Uitmaken doe je terwijl je iemand aan kan kijken. Is dat niet eng en naar? Ja, dat is eng en naar. De andere partij heeft er recht op.

Bedenk goed wat je wil en houd jezelf daaraan. Laat geen valse hoop bestaan als die er niet meer is. Zeg niet, misschien later, als ik terug kom van wereldreis. Misschien als ik klaar ben met studeren. Nee, je maakt het uit als je voelt dat het uit is. Daarmee laat je de ander echt los zodat deze verder kan en zich ook los van jou kan maken. Wees eerlijk en houd de boodschap kort.

Zorg dat je alleen bent. Tenzij je ontzettend veel drama verwacht, doe het dan op een openbare plaats waar geen mooie herinneringen zijn aan jullie tijd samen. Een neutraal café is prima.

Jij bent niet degene die troosten kan. Ga geen eindeloze telefoongesprekken voeren of brieven schrijven. Andere mensen moeten dat doen, vriendinnen, familie, het maakt niet uit, jij niet. Geef de ander de kans jou een eikel te vinden, over jou te klagen en te huilen. Liefdesverdriet gaat altijd over. Hoe meer afstand jij houdt, hoe beter het is. Verwijder de ander van facebook en andere sociale media sites. Probeer even niet naar dezelfde feestjes te gaan, vooral niet met een nieuwe scharrel. Als je vrienden wil blijven, wat ik niet zou aanraden omdat het nieuwe levens in de weg kan staan, doe dat dan later.

Wees lief voor jezelf nu je zo wreed hebt moeten zijn. Het maakt je geen slecht mens, het was nodig. Ondanks dat je er zelf voor koos verlies je toch iets. Neem je afscheid van een periode in je leven. Voel je niet schuldig, alles komt goed, ook met die ander. Jij was niet de ware, goed dat je weg bent. Eet drop, drink bier, huil een poosje en haal dan diep adem, de wereld ligt voor je open.


Weet,:’We zijn allemaal dader zowel als slachtoffer in de liefde.’

01Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.