Hoe lief is hij echt?


26 Jun

Verliefd zijn doet gekke dingen met je hoofd, en dat is leuk. Je droomt van de ander, glimlacht te veel en doet onhandig. Allerlei stofjes zijn aan het werk om jou betrokken te houden bij het object van je aanbidding.

 Die stofjes maken je een beetje blind voor de realiteit. Dat hoort zo zodat iedereen een kans heeft op verkering en niet alleen de filmsterren en fotomodellen. In je hoofd verander je alles wat niet zo leuk is in iets schattigs, moois of op zijn minst niet zo ergs. Hij poetst bijna nooit zijn tanden? Heerlijk rebels, hij doet mooi niet wat anderen doen. Zij draagt roze Crocks? Ze heeft helemaal haar eigen stijl, bovendien kan ze het hebben.

Maar wat als het erger is. Als er iets mis is met het karakter. Misschien praat je het in je hoofd goed als hij onbeleefd is tegen een ober of zijn hond slaat met de riem.’ Hij had gewoon een slechte dag, diep van binnen is het een goed mens.’ Je begint je hoofd als een struisvogel in het zand te stoppen om zijn onvolkomenheden niet te zien. Misschien slaat ze je zelfs. ‘Dat was een vergissing’, zeg je tegen jezelf. ‘Ik heb het er wel een beetje naar gemaakt, ik snap het wel. Ze heeft gezegd dat het haar spijt.’

Langzaam graaf je jezelf in, je ziet het wel, maar de liefde maakt dat je het niet wil zien. Je denkt misschien dat je geduld moet hebben of dat je die ander redden kunt. Je wil graag denken dat het allemaal wel meevalt. Soms heeft hij aardige dagen en in de toekomst zullen er alleen nog aardige dagen zijn.

Misschien geloof je het op het eind zelf niet meer, maar lijkt het alsof je vast zit in je eigen gesponnen web. Misschien ben je bang om los te laten, of bang voor de reactie van de ander als je dat doet.

Probeer te luisteren, al is het moeilijk, naar mensen die van je houden. Al geloof je het niet, hou je ogen open, probeer niet blind te wezen voor wat je partner zegt of doet. Je verstand zal er eerder achter komen dan je gevoel. Zo werkt dat. Als je verstand zegt dat je met de verkering moet stoppen zal je gevoel nog een poosje blijven ontkennen en zeuren. Maar weet dat dat over gaat, als er reden toe is wint uiteindelijk je verstand.

Een relatie is nooit gelijk, maar moet altijd gelijkwaardig zijn. Er mag onenigheid zijn, maar er mag niet gekwetst worden. Niet met woorden en niet lichamelijk. Gaat iemand niet respectvol met je om, dan is het aan jou om je grens te stellen en uiteindelijk te kiezen om te stoppen. Ook al breek je je eigen hart er mee. Gebroken harten herstellen weer.

Probeer je vrienden niet te verliezen als je verkering krijgt, hoe leuk het ook is met je lief. Ze hebben jou nodig en jij hebt hen ook nodig. Zij zien van een afstand waar jij blind voor geworden bent. Natuurlijk is het jouw lief en hoef je niet naar alle kritiek te luisteren, maar als ze je serieus waarschuwen, luister dan en let dan beter op. Misschien hebben ze wel gelijk.


Weet,: Verstand werkt sneller dan gevoel.

01Apr
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.